На зустрічі Путіна і Байдена буде не до України

23 жовтня 2021, 06:58
Путін і Байден продовжать обговорювати ті питання глобального характеру і регіональні суперечки, які вже обговорювали в червні 2020 року. Але не Україна - не пріоритет.
Байден, Путін
У Кремлі анонсували нову зустріч Путіна і Байдена / Reuters

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков днями розповів, що до кінця поточного року не виключається можливість зустрічі Володимира Путіна з американським колегою Джо Байденом.

Так званий стратегічний діалог, який Байден почав із Путіним, ніхто не скасовував, тому, принаймні, з червня між представниками США і РФ проходила низка зустрічей - зокрема, недавній приїзд Вікторії Нуланд до Москви був однією з них.

Росії ця зустріч необхідна, щоб зберегти свої позиції на міжнародній арені як великої держави, з якою рахуються. В ідеалі - переконати США у тому, щоб вони визнали РФ важливою частиною міжнародного співтовариства із закріпленою за нею сферою впливу, куда мають входити країни з найближчої периферії, включаючи Україну, Білорусь, Вірменію, Казахстан тощо.

відео дня

За логікою політичного керівництва РФ, за цим визнанням має відбутися скасування або послаблення західних санкцій проти Росії, в обмін на що РФ пропонує свої послуги зі стабілізації ситуації в низці регіонів - на Близькому Сході, Африці, Латинській Америці. Крім того, вона також пропонує свою роль якогось Джокера проти Китаю або, як мінімум, обіцяє тримати нейтралітет.

Відповідно, ймовірність двосторонньої зустрічі двох президентів дійсно існує, проте вона невисока, оскільки досі не було будь-яких серйозних сигналів з Вашингтону.

Але рано чи пізно другий саміт все ж відбудеться. Швидше за все, його порядок денний буде таким, як і в червні - ті питання, які обговорювалися тоді, досі не врегульовані. Тому напевно Путін і Байден продовжать обговорювати питання глобального характеру, свої регіональні суперечки (включаючи ситуацію в Україні) і в цілому обговорять те, як їм співіснувати надалі. У тому числі, з урахуванням збільшеної активності Китаю, їм потрібно зрозуміти, як змінюється світ, що робити з Китаєм і обговорити питання Арктики. Тобто існує багато міжнародно-політичних проблем, в яких перетинаються інтереси Росії і Сполучених Штатів.

читайте такожПутін закинув ноги на стіл і знущається над заходомПри цьому Україна в цьому переліку - питання десяте. Тому обговорення суто питання війни на Донбасі не буде, для них це занадто дрібне питання. Тим більше, що немає нічого такого, про що не може домовитися Нуланд. Крім того, по Донбасу вже все давно відомо - США в нормандський формат не хочуть. Максимум, що вони можуть зробити-це відновити двосторонню лінію зв'язку Нуланд-Козак.

Однак, як і минулого разу, на новій зустрічі прориви навряд чи можливі-занадто мало часу пройшло для того, щоб обидві країни вийшли на предметне взаєморозуміння.

Безумовно, обидві країни впорядкували свої відносини, проте далі цього питання навряд чи зайде. І Росії, і США цікаво продовжувати спілкування - підтримувати його на стабільному рівні і не спалювати мости. І поки що вони з цим успішно справляються.

Ілія Куса, експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти