На нас чекає "весела" зима

15 жовтня 2021, 19:57оновлено 29 жовтня 2021, 13:23
Навіть якщо нам пощастить і буде тепла зима, наслідки від високих цін на енергоресурси все одно відгукнуться економіці.
Економіка, криза
Наслідки від високих цін на енергоресурси відгукнуться економіці / Reuters

Ой, відчуваю, що на нас чекає "весела" зима. І річ не тільки в тому, що є ризики блекаута. Навіть якщо нам пощастить і буде тепла зима, наслідки від високих цін на енергоресурси все одно відгукнуться економіці. І я зараз говорю не тільки про нашу, а й про світову економіку.

Тут відразу ж на думку спадає аналогія з енергетичною кризою у 1973 році. Тоді після війни Судного дня, країни-члени ОПЕК, які контролювали видобуток нафти, на знак протесту оголосили ембарго на постачання нафти в країни Заходу, що підтримали Ізраїль у цій війні.

Ембарго так само супроводжувалося зниженням обсягів видобутку нафти. Унаслідок чого ціни на нафту зросли в кілька разів.

відео дня

Услід за цим поповзли вгору ціни на паливо. Бензин продавали в обмежених кількостях. А на деяких заправках його зовсім не було.

На цьому проблеми не закінчилися.

Першим посипався фондовий ринок. Зростання цін на паливо призвело до зростання собівартості продукції і в результаті чого почали зростати ціни, ну і відповідно інфляція. Так як інфляція росла на тлі падіння економіки і наростального безробіття (чого раніше особливо не спостерігалося), то вперше було зафіксовано таке економічне явище як "стагфляція".

Термін придумав британський міністр фінансів Ієн Маклеод, об'єднавши терміни "стагнація" і "інфляція". Оскільки це явище було зовсім нове, то ніхто не знав, як з ним боротися.

читайте такожПопереду важка зима: кризи в теплопостачанні та енергетиці не уникнутиЗазвичай, для боротьби з інфляцією, центральний банк підвищує процентні ставки, а для боротьби з безробіттям - знижує. А тут як на розтяжці. ФРС пішов шляхом підвищення ставки, що ще більше посилило кризу. Адже разом з цим зросли ставки за кредитами, і бізнес став менше кредитуватися. Тільки навіть це не зупинило інфляцію, яка росла до 80-их, поки зростали ціни на нафту.

Цей приклад показав для того, що зараз є всі передумови для стрибка інфляції в світовому масштабі, а можливо навіть і стагфляції. І це може призвести до посилення грошово-кредитної політики та зростання процентних ставок. Чим це загрожує? Друкарський верстат, який врятував світ під час епідемії, зараз може зупинитися і тоді нас може накрити повноцінна криза.

І до цієї кризи ми зовсім не готові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти