Не треба цих бородатих аналогій із Фінляндією!

9 липня 2024, 08:48
1037
Фінам просто пощастило, що у великій грі великих держав знайшлося місце їхній незалежності.
финская война
Червоноармійці із захопленим прапором Фінляндії / фото: Вікіпедія

Тим, хто любить говорити про "мир", нагадаю, що договори з росією не варті паперу, на якому вони написані (Отто фон Бісмарк).

Між росією і Україною було підписано: Договір про дружбу, співробітництво і партнерство, Договір про державний кордон, Угоду про статус і умови перебування Чорноморського флоту російської педерації на території України, і багато інших менш значущих документів, у яких кремль визнавав кордони, їхню непорушність, приналежність Криму до України, і гарантував безпеку (Будапештський меморандум). Про прінопам'ятні "мінські угоди" годі й говорити.

відео дня

Це не завадило путіну потім раптом "згадати історію", перекреслити всі домовленості і скасувати українську незалежність. Будь-який інший договір москва відмінить, коли їй буде зручно, і не виконуватиме, якщо не захоче. Як вона не виконує договорів із Молдовою (про виведення військ і статус Придністров'я), із Грузією (про мирне вирішення Абхазького й Осетійського конфліктів, спровокованих кремлем), із Вірменією - про взаємну військову допомогу.

І не треба ось цих бородатих аналогій із Фінляндією - мовляв, дивіться, країна втратила території, але зберегла незалежність (в 1939-1940). Якби не напад Гітлера на СРСР - ще невідомо, як би розвивалися події. Фіни сміливо дали бій сталінським ордам, і справді виграли Зимову війну, наскільки це було можливо.

А далі - фінам просто пощастило, що у великій грі великих держав знайшлося місце їхній незалежності. Бритти, до речі, до кінця (до Ялтинської конференції) відстоювали незалежність Польщі, уряд якої сидів у Лондоні, - але Польщі не пощастило. Не пощастило Чехословаччині. Не пощастило Угорщині, Литві, Латвії, Естонії, Румунії, Югославії...

Де тільки і коли тільки москва може щось відтяпати - вона відтяпає. Це як вічно п'яний, задиристий сусід, якому начхати на закони, на дзвінок у поліцію, на ваш спокій, на ваші сімейні цінності та євроремонт у будинку. Такі люди і такі країни розуміють тільки силу.

Хто такий Юрій Касьянов

Військовослужбовець ЗСУ, волонтер, активіст ініціативи "Армія SOS", очільний ініціативи "A. Drones". Радіоінженер, спеціаліст з аеророзвідки. Займається виробництвом дронів і БПЛА для української армії і безпосередньо аеророзвідкою, заснував громадське дослідно-конструкторське бюро безпілотної авіації "Matrix-UAV".

Закінчив Київське вище військово-авіаційне інженерне училище в 1991-му, потрапив за розподілом служити в Білорусь. Повернувся до України в 2001 році.

На своїх сторінках у соцмережах активно аналізує ситуацію на фронті.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти