"Нелегітимність" Зеленського: чому Росія відкрила новий інформаційний фронт

24 травня 2024, 14:10
315
Підривом легітимності президента та Верховної Ради Росія знижує мотиваційний ресурс України.
'Нелегітимність' Зеленського: чому Росія відкрила новий інформаційний фронт
Росія хоче вбити клин між Україною та партнерами, наполягаючи на "нелегітимності" Зеленського/ колаж: Главред, фото: Офіс президента, скріншот YouTube

Після 20 травня у російських та білоруських медіа почали активно просувати наратив про "нелегітимність" президента України Володимира Зеленського, оскільки саме цього дня нібито сплив термін його офіційних повноважень.

Очевидно, що Росія робить це, аби вплинути на мотиваційний фон війни. Адже коли нація мобілізована, довіряє політичному та військовому керівництву, і цю довіру штучно руйнують, то у частини цивільного населення виникає очевидний барʼєр для того, щоб захищати свою країну, довіряти владі та виконувати її накази. Підриваючи легітимність влади – президента та Верховної Ради – Росія знижує мотиваційний ресурс України, штучно паразитує над лініями конфлікту між владою та населенням та використовує це у своїх інформаційно-психологічних операціях.

відео дня

У той же час, російській владі і на міжнародній арені важливо продемонструвати те, що українська влада нелегітимна, а відтак з нею не потрібно підписувати договорів, підтримувати контактів та здійснювати гуманітарну, фінансову та військову допомогу. Це, в основному, розраховано на деякі групи впливу у європейських країнах, журналістів, експертів та активних громадян, які, зокрема, цікавляться міжнародною політикою. Тим паче, що у росіян є певний фінансовий ресурс, щоб здійснювати такі операції.

До того ж, Росія за допомогою заяв Лукашенка вже робила натяки на те, що не буде підписувати жодного мирного договору з Зеленським. Згодом, щоправда, РФ припинила тиск цим аргументом, бо, скоріше, у Кремлі самі розраховують піти на переговори. А якщо і надалі просувати такий наратив, то це стає невигідним для самої Росії. Особливо після заяв Путіна у Китаї про те, що РФ не відкидає можливості про переговори. Бо якщо Кремль і надалі просуватиме наратив про нелегітимність, то хто тоді підписуватиме папери?!

Так чи інакше, для Росії головне – посіяти в українцях та на міжнародному рівні зерна роздратування владою, адже це теж вкладається у контекст війни проти України. Але якщо цього досягти не вдасться, то РФ продовжить виконання військових цілей та придумає нові ІПСО.

Олег Постернак, політтехнолог, керівник Центру політичної розвідки, спеціально для Главреду

Хто такий Олег Постернак

Постернак Олег Олександрович (народився 19 вересня 1983 р., с. Залужжя, Теплицький район, Вінницька область) — політтехнолог, політичний консультант, член Асоціації професійних політичних консультантів України, кандидат історичних наук. Провів 16 виборчих кампаній в якості керівника кампанії кандидатів в народні депутати в мажоритарних округах, кандидатів на міські голови, кандидатів у депутати обласних та районних рад.
Автор блогів і публіцистичних матеріалів з виборчого права, політичних технологій, електоральної психології у багатьох українських виданнях.
Коментує політичну ситуацію на українських інформаційних телеканалах, пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти