Чи потрібно Україні пити валідол через нового спікера Конгресу США

26 жовтня 2023, 18:55
Майк Джонсон, який став спікером нижньої палати Конгресу США, навряд чи буде повністю дотримуватися порядку денного трампістів на цій посаді.
Пік емоційної підтримки України Сполученими Штатами позаду
Республіканець і трампіст, який виступає проти надання допомоги Україні, Майк Джонсон став спікером Палати представників США / Колаж: Главред, фото: скріншот, ОП

Новим спікером нижньої палати Конгресу США став республіканець, активний прихильник Трампа Майк Джонсон, який є противником допомоги Україні. Щоб не пити валідол, пильно спостерігаючи за тим, що відбувається в США, остерігаючись скорочення підтримки нашої країни, потрібно самим ставати сильнішими і виробляти зброю. Адже головна претензія трампістів полягає в тому, що Україна сама собі не допомагає і не інвестує у власну безпеку. Якщо Україна стане сильнішою, то і допомагати їй будуть більше, в тому числі і США.

Спікер Палати представників США – це компромісна фігура, тому навряд чи Майк Джонсон на цій посаді буде повністю дотримуватися порядку денного трампістів. Джонсон буде шукати більш компромісні формулювання і взаємодіяти з Адміністрацією президента Байдена. Тим більше, Байден уже нарізав йому завдань і закликав поставити на голосування законопроєкт про спільний пакет допомоги Україні та Ізраїлю. Думаю, зі скрипом, але за це проголосують, ймовірність цього дуже висока.

Однак це не привід для України розслаблятися – навпаки, ми повинні активніше працювати. Зокрема, Україна повинна більше працювати з республіканським електоратом. Громадянське суспільство, яке фінансують американці, більше підтримує контакти з крайнім лівим крилом Демократичної партії США. Фактично ми зав'язані тільки на них. При цьому у нас провал за іншими напрямками, і ми не комунікуємо з усіма крилами Демократичної і Республіканської партій. А оскільки партії великі, в них дуже багато течій, про які ми і не здогадуємося, думаючи, що вони єдині. Але ні, там різні точки зору. І потрібно з усіма налагоджувати контакт, передусім із народом Сполучених Штатів Америки, оскільки підтримка республіканців і демократів залежить від американського народу. Так, якщо американський народ буде симпатизувати Україні й надалі її підтримувати, то партійці будуть відповідати сподіванням своїх виборців.

відео дня

Ми повинні враховувати, що Україна пройшла пік емоційної підтримки. І зараз будь-яку допомогу потрібно вигризати, боротися за себе, тому що так просто гроші Україні вже давати не будуть.

Американці зараз замислюються про те, в чому полягає їхній інтерес, навіщо їм витрачати гроші на нас, причому витрачати чимало. Для республіканців це болюча тема. Завжди наріжним каменем їхньої передвиборної кампанії є те, що держава не повинна витрачати багато грошей бізнесу – вона повинна знижувати податки і зменшувати витрати, або ж витрати повинні бути раціональними.

Як би там не було, Джонсон тепер займає іншу посаду і буде змушений коригувати свою поведінку. Одна справа, коли він був просто одним із конгресменів, який підтримував Трампа, і зовсім інша – коли він став спікером нижньої палати Конгресу США. Все-таки це не остання посада в Штатах, і вона передбачає пошук компромісних точок з адміністрацією Байдена, Демократичною партією, а також тією частиною республіканців, які підтримують надання допомоги Україні.

Україні не можна розслаблятися, тому що, як зазначалося вище, пік емоційної підтримки пройдено. Нам потрібно більше напружуватися і працювати з усіма. Тут питання нашої активності та активності нашого лобі. Адже якщо Трамп почне перемагати, і його підтримка буде рости, таких людей, як Джонсон, на впливових посадах у США буде більше. Поки що багато їх не буде.

До речі, я не вважаю, що Трамп ретранслює абсолютно проросійські наративи – він ретранслює проамериканські наративи, які зрозумілі його виборцю. І це логічно: він же колишній президент США, а не України, тому не зобов'язаний підтримувати нашу країну, оскільки для нього першочерговим завданням є турбота про інтереси власних виборців.

Якщо Трамп прийде до влади, підтримка США може бути мінімізована. Але знов-таки все буде залежати від того, чи будемо ми самі ставати сильнішими: якщо ми будемо виробляти більше власної зброї, то нам будуть і допомагати.

Хто такий Тарас Загородній

Тарас Загородній – політтехнолог і експерт. Більше 20 років займається політичним консалтингом, брав участь у виборчих кампаніях у якості політтехнолога, веде блоги в українських ЗМІ. Також його запрошують на політичні ток-шоу в якості експерта.

Тарас Загородній, політичний і економічний експерт, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти