Оборонне планування сьогодні: чому це дуже важливо і в чому складність

9 липня 2023, 06:58
Складність оборонного планування зараз - вкрай високий рівень невизначеності в принципових питаннях.
бійці ЗСУ, військові, війна
Бійці ЗСУ в Донецькій області / фото: Главред

Міністр оборони Олексій Резніков в рамках дискусії до майбутньої "української доктрини" опублікував на "Інтерфаксі" матеріал про контури української оборони майбутнього.

Після того, як народилося політичне рішення щодо західних літаків і трек зі зброєю глобально пройдений, нова глобальна задача для Міноборони - це включення наших оборонних потреб в довгострокові плани партнерів. Щоб забезпечити стабільну підтримку.

Виглядає як дуже нудна рутина, але переоцінити складність і значення цього завдання неможливо.

відео дня

Основа всього цього руху - оборонне планування на основі "спроможностей". Ще рік тому за наказом міністра була запущена велика робота під назвою "огляд оборонних спроможностей". Огляд закінчений в травні.

На основі даного матеріалу Міноборони підготувало пропозиції і на початку червня передало їх в Кабмін. У середу була нарада на чолі з прем'єром, де це бачення обговорювалося.

Складність оборонного планування зараз - вкрай високий рівень невизначеності в принципових питаннях.

Ми не знаємо - ми плануємо Сили оборони України як частину системи колективної безпеки (це одні пріоритетні можливості), або як самодостатню одиницю на осяжне майбутнє.

Ми не знаємо, коли закінчиться війна. Тому багато рішень по оптимізації (структура військ, базові ОВТ і ін.) відкладені.

Ми не знаємо, які у нас є ресурси. Займатися абстрактними підрахунками в стовпчик на основі советсткіх методик - це марна трата часу.

Однак без планування і запуску змін ми втратимо дорогоцінний час, який неможливо надолужити.

Тому сформульована логіка змін, яка дозволить рухатися в умовах невизначеності і по ходу уточнювати деталі.

Особливість планування цих змін - левова частка рішень матиме міжвідомчий характер. Тобто, виходити за рамки повноважень Міноборони.

Знадобиться перегляд практично всіх профільних законів. Тому що з точки зору організації оборони ми залишаємося радянською державою.

Військовий облік. Формування резерву. Мобілізація. Військово-патріотичне виховання. Військова освіта. ВПК.

Ці та інші блоки збудовані в систему, як свого роду купини на болоті. Будуть потрібні величезні зусилля з координації на рівні Кабміну, тому що у різних відомств напевно будуть взаємовиключні позиції.

Загалом, початок дискусії покладено. У найближчі місяці повинні вийти на якісь рішення.

Хто такий Олексій Копитько

Радник Міністра оборони, блогер, журналіст. Живе в Харкові. Активно коментує в соцмережах події, що відбуваються в країні і cвіті. Працював координатором проекту "Флот-2017". До цього обіймав посаду заступника голови правління Українського Центру розвитку музейної справи.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти