Черг не буде: чому загальна мобілізація не дасть переваги Кремлю

22 травня 2022, 09:16
У Росії всі наглухо забиті досвідом Другої світової війни, тому все ще вірять, що люди штабелями будуть укладатися біля військкоматів.
армія, Росія, військові, російські військові
Російській владі не вдається мотивувати росіян йти на війну в Україні / Reuters

У світлі запаморочливих успіхів російських військ на фронтах, усе частіше звучить заповітне слово "мобілізація". Звучить, звичайно, не з вуст пропагандистів на зарплаті, які два місяці тому Київ взяли, та й тепер бадьоро пишуть, що все йде за планом. Але ось, скажімо, Стрєлков: читати його крики нині - заспокійливе крутіше бурмотіння Арестовича. Але раз по раз серед криків проскакує чарівне слово, яке має вирішити всі проблеми: мобілізація.

Звідки ця магічна віра в мобілізацію - зрозуміло. Вони там все наглухо забиті досвідом Великої Вітчизняної. Мовляв, розгром на початку, але потім народ як встане з печі та як ухне.

Добре, давайте в черговий раз згадаємо ВВВ. Влітку 1941-го СРСР отримав серйозний удар. Часом можна чути, що виною всьому поганий стан військ і брак озброєння - мовляв, одна гвинтівка на трьох, ось це все. Але насправді у Радянської Армії були гори зброї і техніки. У тому числі 1,5 тис. новітніх танків Т - 34 І КВ. ось з усією цією зброєю радянські солдати і... здавалися в полон. У 41-му (згідно з німецькими джерелами) було аж 3,8 млн полонених. Пояснюється це просто. Солдати РСЧА були в основному з сіл. З тих самих, які нещодавно тероризували колективізацією, морили голодом, мучили репресіями. Хотілося їм воювати за СРСР, як думаєте?

відео дня

Але незабаром усе змінилося: німці зазнали першої поразки в битві за Москву - радянські війська почали стояти на смерть. Що змінилося? Спрацювала радянська пропаганда? Ні, вона працювала і раніше. Що реально спрацювало, то це... нацисти. Вони морили радянських полонених голодом, тероризували мирне населення тощо, причому відомо це було не з пропаганди (якої були підстави не довіряти), а від рідних, сусідів, товаришів по службі. Так радянським громадянам стало зрозуміло, що це не європейська армія прийшла повоювати, а щось зовсім інше (що навіть гірше радянської влади). Тому радянський солдат здавався в полон влітку 41-го, але вже восени на смерть стояв під Москвою.

Так і сьогодні, якщо оголосити мобілізацію, то доведеться відповісти на одне просте запитання: заради чого? Яку-таку екзистенціальну загрозу являє собою Україна? Російська пропаганда тиражує вигадки про розп'ятих хлопчиків з вирізаними свастиками на животах. Але ніякого ефекту немає. Як немає ефекту від репортажів про "затримання проукраїнських терористів", які готували вибухи Кремля і Мавзолею. Все тому, що пропаганда сама по собі не працює: у звірства нацистів радянські люди вірили не тому, що їм так сказали по радіо, а тому що бачили їх на власні очі або дізналися від людей, яким довіряли (а це, в свою чергу, вже підвищувало довіру до пропаганди). Але зараз ми маємо ситуацію, коли жахливі звірства і підступні задуми ворога мають суто вигаданий характер.

Власне, якби росіяни були мотивовані воювати і бачили якесь моральне підґрунтя у всьому, що відбувається, то черги на "короткостроковий контракт" були видні і зараз. При оголошенні мобілізації держава не зможе сказати росіянам буквально нічого нового. А якщо людей не вдається переконати, залишиться тільки покладатися на насильство.

читайте такожПутін влаштував ідеальний шторм: як масова мобілізація доб'є РосіюВідловити і відправити на передову сотні тисяч незадоволених чоловіків - це нетривіальне технічне завдання навіть для самих авторитарних режимів. Але навіть якщо це станеться, Кремль отримає деморалізовані частини. А враховуючи, що ще й озброєні вони можуть бути тільки застарілою зброєю (нагадаю, що, на відміну від ВВВ, ленд-ліз зараз не на тому боці), то результат стає трохи передбачуваний.

Загалом, на відміну від фанатика Стрєлкова, тут Кремль оцінює все тверезо: мобілізація не принесе військової перемоги, зате сильно підвищить градус невдоволення в РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти