Чергова путінська катастрофа і удар по його образу крутого хлопця

16 жовтня 2022, 06:23
Удаване затишшя на фронті не відображає тієї внутрішньої боротьби, яка відбувається в оточенні Путіна. Путін відчайдушно шукає миру.
путина
Путін відчайдушно шукає миру, вважає Альфред Кох / Reuters

ЗСУ потихеньку наступають на схід, на Сватове і вже знаходяться ближче 20 км. Кримінальники "Вагнера" відчайдушно атакують Бахмут, але їх руху на захід майже не видно. Вони кажуть, що взяли якісь села. Але, це як у відомому анекдоті: "і ви говорите..." По картах цього поки не видно.

Не дивлячись на деяке затишшя на Херсонському напрямку, газета "Financial Times" видала тут власний інсайд, що полягає в тому, що нібито росіяни незабаром покинуть Херсон і взагалі - правий берег Дніпра, бо їм його не втримати.

Цей черговий "акт доброї волі" виглядає цілком розумно. Бо після того, як майже всі переправи через Дніпро були або зруйновані, або опинилися під вогневим контролем ЗСУ, перспективи правобережного угруповання росіян стали дуже похмурими. Наступу на Одесу, Миколаїв і Кривий Ріг вже з цього плацдарму розгорнути не вийде, а просто так там стояти і нести втрати - безглуздо з військової точки зору і є очевидним розпиленням і так невеликих сил.

відео дня

Але з політичної точки зору це буде чергова путінська катастрофа і удар по його образу крутого хлопця, який ніколи не відступає. Мабуть, саме тому Путін пішов назустріч побажанням Генштабу і заткнув рота найбільш завзятим російським військовим блогерам, які нещадно критикували російських полководців за бездарність і відступ під Харковом і Херсоном.

Оскільки ні-ні, та й Путіну діставалося від них за нерішучість і м'якотілість, то він, чекаючи, мабуть, що під Херсоном (та й під Сватове) приводів для його критики незабаром буде більше ніж достатньо, вирішив завчасно нейтралізувати найбільш популярних блогерів ура-патріотичного спрямування і Генпрокуратура (яка несподіванка!), за клопотанням особисто генерала Герасимова, почала розслідування на предмет "фейків про армію" щодо вірних трубадурів російського мілітаризму, таких як Ігор Гіркін (ого!), Юрій Подоляк (такий лапа: всі провали красиво пояснював), WarGonzo (Семен Пегов), Владлен Татарський, Сергій Мардан, Ігор Дмитрієв, телеграм канал "Рибар", Grey-Zone і Христина Потупчик.

Путін і його генерали вирішили заткнути рот своїм критикам не тільки з ліберального табору (що вони вже давно зробили), але і з табору "війни до переможного кінця". Мій прогноз полягає в тому, що Головний Стерх вирішив перетворитися на голуба миру і боїться нападок з боку обдурених ним непримиренних прихильників жорсткої лінії. Оскільки ці радикали здатні збаламутити найбільш відчайдушних вояк типу Кадирова і Пригожина, а це загрожує непередбачуваними наслідками.

Давши для виду покритикувати Генштаб і генералів, Путін все ж зрозумів, що конфліктувати з армією собі дорожче і вирішив, що в суперечці між генералами і радикалами краще зайняти сторону генералів. Можливо, до цього його підштовхнув блискучий виступ українського міністра оборони Рєзнікова, який безпосередньо звернувся до російських офіцерів і генералів і повідомив їм, що їх готують на роль стрілочників.

Путін відразу зметикував, що справа пахне гасом і ура-патріоти в справі досягнення хоч якогось перемир'я (особливо з такими поганими картами, як зараз у нього) небезпечніше за будь-яких лібералів, які апріорі за мир.

Таким чином, удаване затишшя на фронті не відображає тієї внутрішньої боротьби, яка відбувається в оточенні Путіна. Путін відчайдушно шукає миру. Це означає, що на використання ядерної зброї він не зважиться, а мобілізація виявилася малоефективною і він не чекає від неї ніякої якісної зміни ситуації на фронті.

Крім того, я думаю, до Путіна, нарешті, дійшло, що сталося з його газовим експортом і взагалі з економікою. І йому намалювали її "блискучі" перспективи на наступний рік. Адже логічним наслідком наступного етапу економічної війни між Заходом і Росією стане закриття данських і турецьких проток для проходу танкерів з російською нафтою. А через порти Приморська, Усть-Луги і Новоросійська проходить 80% експорту російської нафти. Якщо Захід на цьому піде, то крах російської економіки буде миттєвим. Адже ні "Дружба", ні Далекосхідний трубопровід ССТО, ні залізниця не зможуть компенсувати втрату Балтійського і Чорноморського напрямків нафтового експорту.

Схоже, що ще цього року росіяни залишать правий берег Дніпра і ЗСУ візьме Сватове. І це радикально змінить хід війни. У цих умовах можливий мир вже навіть в путінських планах не буде таким "почесним", як йому б хотілося. Максимум, на що він може розраховувати, це на перемир'я по лінії розмежування станом на 23 лютого. І то не факт.

Дивився я на путінську пресконференцію і бачив, що він повністю втратив весь свій гонор і виглядав вже зовсім не так, як він виглядав в кінці лютого - на початку березня, коли розповідав про "наркоманів в Києві". "Укатали" сивку круті гірки. Втомився він вже від своєї затії. Не бачить він ніякого хорошого для себе виходу з того глухого кута, в який його загнали його амбіції ... Sic transit gloria mundi…

Та й як могло бути інакше, якщо наша справа правильна, ворог буде розбитий, а перемога буде за нами.

Слава Україні!

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти