Від заклику Зеленського щодо "Будапешту" дива очікувати не варто, але хід хороший

19 лютого 2022, 21:19
Зовнішні партнери, безумовно, ніяких гарантій Україні не дадуть.
Зеленський
Володимир Зеленський під час виступу в Мюнхені / president.gov.ua

Виступ Володимира Зеленського в Мюнхені був сильним, правильно акцентованим і своєчасним.

На тлі західної медіа-істерії і російського нагнітання через Донбас президент України непогано втиснувся між ними з дрібкою здорового глузду.

Зрозуміло, заклик Зеленського скликати країн-учасниць Будапештського формату навряд чи істотно змінить баланс сил. Зрештою, до нього Україна тричі зверталася до цієї ідеї, і тричі все закінчувалося нічим. Цього разу дива очікувати не варто.

відео дня

Не означає Мюнхенська промова Зеленського і повернення України до ядерного статусу, що зараз почали розганяти російські медіа. Ніхто не дасть Україні повернутися до розробки ядерної зброї, так як ніхто в цьому не зацікавлений. Та й ресурсів у нас для цього недостатньо, особливо на тлі пост-ковідних проблем і енергетичної кризи. Нарешті, це дуже довгострокова затія, на яку треба буде витрачати купу часу, ресурсів і енергії, чого у нас зараз немає.

читайте такожЗеленський запевнив, що Україна в будь-якому випадку захищатиме свою землюЗовнішні партнери, безумовно, ніяких гарантій Україні не дадуть. Гарантії безпеки, про які згадав президент, припускають взяття на себе юридичних зобов'язань щодо захисту України від зовнішніх загроз. Як і тоді в 1994 році, так і зараз ніхто в такі зобов'язання влазити не бажає. Максимум - підписати такий же слабкий і розмитий папірець, як 28 років тому.

Так що, промову Зеленського варто сприймати як грамотний політичний хід, спроба знайти спосіб підняти ставки самостійно в умовах, коли в основному нами тільки грають і маніпулюють.

Крім того, виступ Зеленського має і внутрішньополітичну логіку: бажання сподобатися електорату, показати рішучість на тлі кризи, переконати українців, що все під контролем, а у Києва є якийсь план, і ключове слово в ньому "Будапешт".

Як тактичний спосіб збалансувати колосальні потоки негативної інформації навколо нас - непогана ідея. Вирішувати стратегічні завдання, звичайно ж, "Будапештська ініціатива" Зеленського, на мій погляд, не зможе.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти