Відставка уряду: кого з міністрів точно не будуть звільняти?

9 вересня 2021, 06:24
Поза зоною ризику - чотири віце-прем'єра і шість міністрів. Це близько 40% складу нинішнього Кабміну.
Кабмін
Кількох міністрів збираються звільнити / УНІАН

Останнім часом у ЗМІ дуже активно обговорюється тема кадрових змін в уряді, з акцентом на те, кого з міністрів можуть звільнити.

А давайте поставимо питання по-іншому: кого з членів уряду не зніматимуть з посади? Заодно спробуємо зрозуміти - чому вони на даний момент поза зоною ризику? Відразу обмовлюся, що у мене немає ніяких особливих інсайдів, я виходжу з логіки і наявної інформації. Друга важлива обставина: ні у кого в уряді немає недоторканності. Президент Зеленський оцінює кожного члена уряду з точки зору його ефективності та командності в роботі. І якщо хтось провалює ввірену йому ділянку роботи, або проявляє надмірну конфліктність і деструктивність, то таких міністрів будуть змінювати, незалежно від минулих заслуг і добрих відносин з Президентом.

читайте такожАрахамія проговорився про прийдешнє звільнення ряду міністрів: є складнощі

відео дня

Отже, хто з членів уряду поза зоною ризику на звільнення? На мій погляд, серед віце-прем'єрів - Михайло Федоров (відповідає за цифрову трансформацію), Олексій Резніков (віце-прем'єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій), Ольга Стефанишина (віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції). За різними даними, їх роботою задоволені, хоча і в різному ступені. Перший віце-прем'єр Олексій Любченко на свою посаду призначений не так давно. Деякі джерела навіть розглядають його як претендента на посаду прем'єра. Однак, як кажуть поінформовані джерела, від Любченка очікували дещо більшого. Проте і особливих претензій до нього немає, тому його також немає в умовних списках на звільнення.

Серед міністрів, судячи за даними з різних джерел (публічних) позитивно оцінюється робота міністра закордонних справ Дмитра Кулеби (прикладом чого стали успішне проведення першого саміту "Кримської платформи" та візиту Президента України Володимира Зеленського в США) і міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова (активно і конструктивно працює і з Офісом Президента і з парламентом, не займається самопіаром, продуктивний у роботі з органами місцевого самоврядування в технічній підготовці до опалювального сезону та в проведенні реформ у комунальній сфері). Кілька міністрів лише нещодавно призначені - Герман Галущенко (міністр енергетики), Олександр Кубраков (міністр інфраструктури), Віктор Ляшко (міністр охорони здоров'я), Денис Монастирський (міністр внутрішніх справ). Звичайно, у нас були прецеденти, коли Міністрів змінювали менш ніж через місяць після початку їх роботи. Але тут явно інша ситуація. Поки до цих міністрів є довіра і немає істотних претензій. Віктору Ляшку навіть вдалося за літо різко активізувати темпи вакцинації.

Таким чином, за моїми суб'єктивними оцінками, поза зоною ризику - чотири віце-прем'єра і шість міністрів. Це близько 40% складу нинішнього Кабміну. Звичайно ж, по іншим 13 членам Кабміну мова не йде про негайне звільнення (така небезпека зараз актуальна тільки для 3-4 членів уряду), але потенційні ризики для них існують.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти