Параноїк з сокирою набагато небезпечніший за параноїка без сокири

5 липня 2021, 07:45
У Росії керівництво дозволило собі робити взагалі що завгодно, всією міццю держави захищаючи не людей і країну, а свої смутні фантазії.
Володимир Путін
Путін підписав нову Стратегію національної безпеки Росії. / Фото Reuters

У "Москві-2042" вождь відлітає в космос й управляє звідти. Як Войнович все це вгадав?

Президент Росії Володимир Путін підписав нову Стратегію національної безпеки Росії.

Як завжди, там є над чим посміятися. Але якщо припустити, що автори тексту дійсно вірять в те, що там написано, то це не смішно, а страшно.

відео дня

Стратегія запроваджує поняття інформаційно-психологічних диверсій, стверджує, що ззовні робляться спроби, використовуючи наші соціально-економічні труднощі (виявляється, вони у нас є!), розхитувати, маргіналізувати, розчленовувати наше суспільство та його окремі складові й навіть завдавати різноманітних збитків народу. Відповідно, стратегія як один з пріоритетів називає захист традиційних цінностей, культури (а вона страждає від вестернізації) та історичної пам'яті.

Мене хвилює не психічне здоров'я авторів - зрештою, кожен має право бути, скажімо м'яко, не до кінця адекватним, вірити у змови, чіпування, Протоколи сіонських мудреців, лікування ковіду дубовою корою і тріумфальну ходу "русского міра" планетою, що аплодує йому. Але якщо люди, які вірять у все це, володіють ядерною зброєю, то це вже не тільки їхня проблема. Так, параноїк з сокирою, який страждає манією переслідування, набагато небезпечніший за параноїка без сокири.

Світ авторів стратегії до реальності і до реальних проблем країни відношення не має. Показово, що президент в один і той же день підписав і цю Стратегію, й Указ, за яким шампанським може тепер називатися тільки те, що вироблено в Росії. А те, що в якій-небудь Шампані - тепер не шампанське. Цей Указ настільки прекрасний, що багато хто спочатку не повірив, визнав його тролінгом. Але ж захист історичної пам'яті як елемент стратегії національної безпеки не менш вражає.

Хоча у нас вже внесено до Конституції гуманність щодо домашніх тварин. Вся ця державна мудрість, між іншим, виливається на нас в момент чергового піку вже кілька разів переможеної епідемії.

читайте такожПутін поплакався в жилетку Макрона через УкраїнуАле річ не тільки в тому, що начальство пішло в астрал і не бажає повертатися звідти. В армії, коли солдат заступає на варту, він вимовляє священну формулу: "охороні й обороні підлягає... " - далі перераховується, що саме він охороняє. Об'єкти охорони й оборони повинні бути чітко визначені.

На рівні загальнонаціональному - це, мабуть, люди, кордони, територія, комунікації і так далі. Тут же захисту підлягає те, що взагалі ніяк не визначається. Наприклад, традиційні цінності - це щось хороше, що протистоїть всьому поганому. Яка історична пам'ять правильна, а яка – небажана на території РФ, визначають військово-історичне суспільство та інші підрозділи ФСБ. А це означає, що начальство дозволило собі робити взагалі, що завгодно, всією міццю держави захищаючи не людей і країну, а свої смутні фантазії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти