Перемога Путіна для Росії гірша за поразку

8 квітня 2022, 12:31
Кремль не зможе "насолодитися" своєю перемогою в умовах деградації і дезорганізації економіки. Та і населенню РФ до того моменту вона стане кісткою в горлі.
Володимир Путін
Володимир Путін зробив жахливу помилку, напавши на Україну / Фото Reuters

Путін зробив жахливу помилку, прийняв катастрофічне, непродумане рішення, помилковість якого цілком виявилася в лічені дні. Але якщо він визнає це, то розгубить той політичний капітал, на який працював 20 років, – Свій образ крутого і відмороженого хлопця, який ризикує, порушує червоні лінії, але в результаті виявляється в якомусь сенсі переможцем і може йти далі.

Щоб не розгубити цей капітал, Путін продовжує війну, затягуючи у воронку катастрофи країну все далі. Він вимагає рішучого і жорстокого наступу на Донбасі. Отримавши Донбас і сухопутний коридор до Криму, він зможе заявити про свою перемогу. Парадокс полягає в тому, що навіть якщо йому це вдасться, це буде гірше, ніж поразка. І гірше, ніж Піррова перемога, - Путіна перемога.

Стамбульська платформа домовленостей відкривала деяке вікно. Так, відхід до кордонів на 23 лютого виглядав для Москви політичною поразкою (тому що де-факто в цій війні Росія зазнає поразки), але дозволяв почати торгівлю про деяке обмеження санкцій, відкласти питання про обмеження поставок енергоносіїв і заморозити питання Криму і Східного Донбасу. В цілому, тут була перспектива деякої довгострокової угоди для нормалізації ситуації.

відео дня

Продовження війни і її нові жахи і злочини, тим більше захоплення Донбасу і сухопутного коридору в Крим, навіть якщо вони відбудуться, означатимуть наступне. Де-факто встановлені зони контролю будуть неприйнятні для України і заходу (це б означало перемогу Путіна). Тому позиція України і Заходу буде жорсткою: всі санкції зберігаються, поки Росія не покине міжнародно визнані межі України.

Російська економіка, між тим, буде відкинута на 25 років тому, а санкції проти російських енергоносіїв будуть поступово нарощуватися в міру заміщення їх на європейських ринках. Газ, який буде вивільнятися з європейських ринків, Росія нікуди не зможе подіти, тому що будівництво нових трубопровідних потужностей або заводів ЗПГ в умовах санкцій немислимі. Доведеться просто скорочувати видобуток. Російська нафта буде йти в Азію з 50% дисконтом. І так далі. Кремль не зможе "насолодитися" своєю перемогою в умовах деградації і дезорганізації економіки. Та й російському населенню до того моменту вона стане як кістка в горлі.

І що дивно! У російських елітах повно людей, здатних усвідомити і усвідомлюють цю перспективу, але ніхто не володіє не тільки правами, але головне – волею, щоб зупинити або хоча б пригальмувати це дивовижне національне харакірі. І цим вони беруть участь у катастрофі, навіть якщо намагаються надати своїм практичним діям вид поверхневої розумності.

читайте такожЧому час працює проти ПутінаПасажири махають прапорами, списаними ідіотичними гаслами ("денацифікація","імпортозаміщення","можемо повторити"), побоюючись і шанобливо поглядаючи на потилицю пілота, рішуче направив літак в схил гори. Принаймні, ніхто не скаже, що він був пересічним хлопцем або "не зумів утримати владу". Зумівши. А це найголовніше.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти