Чому Банкова може наламати дров зі звільненням Авакова

13 липня 2021, 19:35
Напередодні непростої осені розмінювати Авакова на іншу фігуру на чолі МВС – досить ризикований крок.
Аваков
Арсен Аваков подав у відставку / УНІАН

Чутки про відставку Арсена Авакова дещо передчасні. Вони пов'язані з тим, що ситуація навколо його персони навіть на Банковій неоднозначна – одна група людей в оточенні президента вважає, що потрібно продовжувати працювати з Арсеном Борисовичем, а інша вважає, що його амбіції, як і залежність від нього, перетворилися на проблему, а тому потрібно шукати іншу кандидатуру.

Є підозри, що Авакова вирішили звільнити, бо він набрав занадто великої ваги. Міністр, у якого є в підпорядкуванні 300 тисяч осіб, багато з яких з рушницею і який має вплив на вулицю - це велика загроза. І позаяк будь-яка залежність обтяжує, людина буде намагатися цю залежність нівелювати або зовсім її позбутися. Плюс ми бачимо, що "пташенята гнізда Соросова" явно не мають до нього теплих почуттів і під час червневої хвилі, коли також були чутки про його можливе звільнення, пул медіа, афілійованих з ними, допомагали розганяти цю хвилю. Опонентів у Авакова вистачає - принаймні, серед них не тільки ті, хто буде кричати під вікнами МВС "Аваков-чорт", а й ті, хто сидять на Банковій і у Верховній Раді.

Але напередодні непростої осені, оскільки кількість конфліктів множиться, причому не тільки політичних в традиційній дихотомії "зрада-перемога", а й соціально-економічних, розмінювати Авакова на іншу фігуру на чолі МВС – досить ризикований крок. Адже міністра прибрати можна, але оскільки він 7 років керував цим Міністерством, прибрати його вплив одномоментно - ні. На це можуть піти роки, тому що коли людина керує так довго відомством, він проростає до самого "низу". Частина цих людей, звичайно, може, перевзутися в повітрі, але частина збереже вірність і це – досить серйозний важіль. Тому чи варта шкурка вичинки - невідомо, це безвідповідально-сміливий хід.

відео дня

Говорячи про його можливих замінників, то називається низка прізвищ, серед яких глава РНБО Олексій Данилов і колишній директор Центру інфраструктури і технологій МВС Олександр Єфименко, який при Януковичі був заступником начальника УМВС в Херсонській області.

Єфименко в цьому відношенні ближчий до системи, він "свій", тоді як Данилов - абсолютно чужа людина і не факт, що система його прийме. Аваков свого часу теж заходив туди досить непросто, але все ж зумів підібрати ключі до міліцейського, а потім і поліцейського генералітету і вимагав до себе лояльності. Щодо Данилова у цьому відношенні є великі сумніви, бо керувати Міністерством людині "з боку" - це дуже велика проблема для влади.

Не думаю, що в разі звільнення Авакова з поста МВС йому запропонують адекватну заміну, оскільки єдине, що могло б його влаштувати – це пост прем'єра з можливістю контролю МВС. Однак такого варіанту, швидше за все, не буде.

читайте такожНевже поставлять Верещук: що стоїть за чутками про відставку міністра оборониАрсен Борисович завжди був вмілим продавцем страху, і як людина, що вийшла з 90-х, він знає, що для того, щоб вийти з однієї проблемної ситуації, потрібно створити іншу і дорого продати її рішення зі своєю участю. І швидше за все, тут він, як і в минулі спроби його відставки, знову діятиме за шаблоном. Однак не факт, що його дії на цей раз матимуть якийсь ефект.

Андрій Золотарьов, політолог, директор аналітичного центру "Третій сектор", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти