Чому Болгарія побила горщики з Росією

3 липня 2022, 06:33
Росія вдалася до прямого шантажу та погроз щодо Болгарії. І це може призвести до втрати впливу "проросійських кіл" у країні.
Болгария, флаг
Болгарія повідомила про висилку 70 російських дипломатів / pixabay

За останні місяці у Болгарії наросла парламентська криза, прямо пов’язана із російською агресією. Зокрема з березня згаданий президент Радєв, який, за словами європейської преси, "не приховує своє русофільство", вчиняв послідовні кроки, щоб зупинити болгарську допомогу Україні та задовольнити вимоги "Газпрому" про оплату газу в рублях.

Водночас через відсутність у президента Радєва відповідних повноважень, його заяви та заклики не зупинили про-європейську політику болгарського уряду, очолюваного Кирилом Петковим. Після цього у Болгарії відбулася політична криза, формально зумовлена відкликанням з уряду міністрів від популістської партії Слави Трифонова "Є такий народ", яка могла призвести до усунення Петкова від влади.

Болгарський прем’єр публічно звинуватив у кризі російського посла в Болгарії Елеонору Мітрофанову, згаданого Трифонова, лідера проросійської партії "ГЕРБ" Бойко Борисова та олігарха Деляна Пеєвскі, що перебуває під санкціями США. Після цього уряд Болгарії оголосив про рішення вислати з країни 70 російських "дипломатів та співробітників дипломатичних представництв", що знов-таки викликало істерію з боку партії "ГЕРБ" та чергові контраверсійні заяви президента Радева.

відео дня

У наступному Росія вдалася до прямого шантажу та погроз щодо Болгарії та наразі агресор обіцяє, у випадку незмінності болгарських вимог щодо дипломатів, припинити роботу російського посольства у Софії та, відповідно, болгарського у Москві.

Водночас варто спрогнозувати, що за умов такого припинення відносин та поступового приєднання Болгарії до нафтового та газового ембарго Європейського Союзу вплив "проросійських кіл" у цій країні буде слабшати, зокрема й у "кримському вимірі".

читайте такожРосія всю історію б'ється головою об європейську стіну. Але вона - АзіяКрім того, послідовні невдачі російського Чорноморського флоту у агресії проти України, яскравим прикладом яких стала втрата окупантами контролю над островом Зміїний, також позбавляють згадані "проросійські кола" традиційних аргументів про нібито російську "непереможність" у регіоні.

Втім, найближчим часом варто очікувати істотних провокацій росіян проти проєвропейських політиків Болгарії, а також злочинних діянь російських спецслужб проти важливих болгарських інфраструктурних об’єктів, а також торговельних і державних суден цієї країни Європейського Союзу у якості своєрідної злочинної "помсти" Кремля.

Борис Бабін, колишній постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим, юрист-міжнародник

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти