Чому істерика росіян через "корінні народи України" - це удар в штангу

13 червня 2021, 19:23оновлено 13 червня 2021, 19:56
Логіка російської пропаганди через законопроект Зеленського - черговий, навіть надуманий привід для агресивної антиукраїнської істерії.
Скабеева
Російська пропагандистка Скабєєва / Фото: скріншот з відео

Після різких заяв Путіна про законопроект Президента Зеленського "про корінні народи України" цю тему почали обговорювати і у нас. Хоча до вчорашнього дня у нас її не торкалися навіть антимайданні ЗМІ. А в Росії просто істерика вирувала. Держдума навіть спеціальну заяву прийняла на цей рахунок. Нарешті і сам Путін висловився на цю тему, звинувативши Україну і в дискримінації росіян (а заодно і інших народів, що проживають в Україні), і мало не у фашизмі.

Що треба мати на увазі в даному випадку? І Путін і депутати Держдуми демонструють дике політико-правове невігластво в даному питанні. У міжнародній правовій практиці і в документах ООН (в Декларації ООН про права корінних народів) під корінними народами (indigenous peoples) як правило розуміються автохтонні народи, що проживали на даній території до прибуття переселенців, що мають особливий спосіб життя, відповідний природному середовищу їх проживання.

читайте такожЯк законопроект про корінні народи України вибив грунт з-під ніг МосквиДо цієї категорії, як правило, відносять народи Півночі (саамів, ескімосів, алеутів, евенків і багато інших), індіанців Північної і Південної Америки, маорі в Новій Зеландії. В Україні на цьому статусі вже давно (з перших років незалежності) наполягали кримські татари (а разом з ними караїми і кримчаки). Вони не цілком відповідають усталеній міжнародній традиції розуміння корінних народів, але їхній головний аргумент – відсутність власної державності, і необхідність врахування їх особливого етнокультурного становища. І нарешті в законопроекті Президента Зеленського ця їхня вимога була врахована.

відео дня

У законопроекті Президента Зеленського дається чітке визначення поняття "корінний народ": корінний народ України - автохтонна етнічна спільність, яка сформувалася на території України, є носієм самобутньої мови і культури, має традиційні, соціальні, культурні або представницькі органи, самоусвідомлення себе корінним народом України, становить етнічну меншість у складі її населення і не має власної державної освіти за межами України.

Але в Кремлі або не читали сам текст законопроекту, або, що більш імовірно, займаються махровою пропагандою в геббельсівському стилі. Ніякої дискримінації росіян, білорусів і молдован в цьому законопроекті немає взагалі. Виходячи з логіки Кремля під дискримінацією опиняються і самі українці, оскільки до них зазначене поняття також не належить. До речі, і в самій Росії є аналогічний закон "про малі корінні народи".

Але навряд чи можна говорити про наукову і правову коректність, коли мова йде про логіку Путіна і Кремля. Логіка російської пропаганди зовсім інша - потрібен черговий, навіть надуманий привід для агресивної антиукраїнської істерії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти