Чому почалася війна

8 вересня 2023, 18:49
У путінської війни є глибокі культурно-історичні корені.
Володимир Путін
Володимир Путін / скріншот

Хтось каже, російська верхівка просто хоче за допомогою війни зберегти свою владу. Інші вважають, що Путін збожеволів, вирішив, що він Катерина 2, і намагається відродити імперію. Треті, що у всьому винна корупція, а владі потрібно прикрити війною своє злодійство.

Все це частково так, але у путінської війни є і більш глибокі культурно-історичні корені.

Не випадково, що саме і тільки Росія в 21 столітті намагається анексувати чужі території і веде відверто імперіалістичну війну в Європі. Всі інші "великі держави" давно відмовилися від політики колоніальних захоплень, що стали нерентабельними ще в середині 20 століття, а Росія активно приростає захопленими землями, які їй приносять одні збитки.

відео дня

Британський, французький, бельгійський, голандський імперіалізм були егоїстично раціональні. Колоніальні війни велися, колонії захоплювалися як комерційні проекти, заради прибутку метрополії. Бельгійське Конго було, наприклад, формально приватним підприємством короля Леопольда, який на ньому просто збагачувався. Колоніалізм помер тоді, коли став не вигідний.

Російський імперіалізм має іншу природу, тому він відродився в той час, коли інші колоніальні імперії давно розпалися. Ним рухає не розрахунок, а манія величі і нарцисизм. Він ірраціональний і садо-мазохічний. Російська колоніальна імперія веде експансію не заради прибутку, а заради амбіцій, гордині, маячних ідей величі і месіанства.

При цьому, росіянам як нації нічого реального від цієї експансії не дістається. В СРСР, наприклад, в російських областях рівень життя був нижче, ніж у багатьох т.зв. "національних республіках" (тобто фактично колоніях Росії). Замість хліба росіянам в різний час згодовували гордість за "велику православну імперію", "перше в світі соціалістична держава, що несе світло всьому людству", "потужну наддержаву, яку всі поважають і бояться", "країну-переможців, яка врятувала світ від нацизму"; православний, панслов'янський або комуністіческійі месіанізм.

Найпопулярніший російський ідеолог Достоєвський писав:"Москва ще третім Римом не була, а між тим, має ж здійснитися пророцтво, тому що четвертого Риму не буде, а без Риму світ не обійдеться". "Всякий великий народ вірить і повинен вірити, що в ньому-то і тільки в ньому одному і полягає порятунок світу, що живе він на те, щоб стояти на чолі народів, долучити їх всіх до себе воєдино і вести їх, в згідному хорі, до остаточної мети, всім їм призначеної...".

Месіанські претензії тривають століттями. Після краху утопії "Третього Риму" була комуністична утопія, якою сталінські голодні раби хотіли облагодіяти людство. Зараз путінська Росія знову рятує Африку від неоколоніалізму, а традиційні цінності в усьому світі від ЛГБТ. Путінських рабів посилають "рятувати братів на Україні", вбиваючи і калічачи їх.

Російський ірраціональний садо-мазохістський імперіалізм, як алкоголізм або наркоманія, погано піддається лікуванню і загрожує рецидивами.

У 90-ті Захід намагався допомогти Росії одужати, але вона після боязкої спроби стати розсудливою, викинула в найближчу придорожню канаву цивільний костюм демократичних інститутів і цінностей, і знову пішла в кривавий імперський запій.

    Хто такий Ігор Ейдман

    Ігор Віленович Ейдман (25 вересня 1968, Горький) — російський соціолог, один з найбільш публікованих дослідників путінізму як соціальної і політичної системи.

    З 1995-го по 2002-й рік очолював піар-агенцію "Центр соціальних інновацій". Ігор Ейдман є автором антиолігархічної кампанії Бориса Нємцова.

    З 2002-го по 2005-й рік Ігор Ейдман працював одночасно в центрі політконсалтингу "Ніколло М" і Всеросійському центрі вивчення громадської думки (він же ВЦВГД).

    У 2010-му році виступив одним з підписантів опозиційного листа "Путін повинен піти".

    У 2011-му році переїхав до Німеччини.
    Ігор Ейдман в 2014-му році випустив книгу "Нова національна ідея Путіна". У 2016-му році була видана його книга "Система Путіна: Куди йде нова російська імперія?"
    Ігор Ейдман - автор багатьох публікацій і статей, активно пише на своїх сторінках у соцмережах. У своїх матеріалах він детально розбирає сучасну російську політику, виступає проти війни в Україні, нещадно висміює Путіна, "духовні скрєпи" і "русский мир".

    Джерело

    Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

    Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

    Реклама

    Останні новини

    Реклама
    Реклама
    Реклама
    ^
    Ми використовуемо cookies
    Прийняти