Чому Росія відкрито не оголосить повномасштабну війну до осені

9 травня 2022, 09:16оновлено 9 травня 2022, 13:32
РФ і влітку продовжуватиме газову війну з ЄС. Сплеск її відбудеться після вересня. Тому Кремлю поки недоцільно оголошувати війну НАТО.
 НАТО, Росія, РФ
До вересня Кремлю недоцільно оголошувати війну блоку НАТО / Reuters

5 травня Лукашенко сказав, що він проти війни, тим більше ядерної. Наступного дня з села Зябрівки на південь від Гомеля армія РФ випустила по Україні ракету. Лукашенко знову показав: коли він каже, що хоче миру, то світу треба готуватися до війни.

В цей же день 6 травня глава РПЦ публічно молився, щоб не почалася світова війна. Це викликало підозри: в Кремлі думають, як і коли її почати. На це вказували і запевнення Пєскова 4 травня про те, що Росія 9 травня не перейменує у війну свою "військову спецоперацію" проти України з метою оголосити мобілізацію.

Не дивно, що після цих молитов і запевнень прем'єр-міністр Денис Шмигаль 6 травня заявив: Росія планує зробити саме те, що заперечує Пєсков, і послався на дані розвідки України і дружніх країн. Увечері того ж дня Росія клялася на Радбезі ООН, що хоче миру з Україною і навіть проголосувала за резолюцію про це, Чим всіх здивувала і розчулила генсека Антоніу Гутерріша. Але це зовсім не завадило Росії обстріляти вночі ракетами Київ та інші міста.

відео дня

Має сенс всі такі заяви і пов'язані з ними дії накладати на дилему, яку з кінця березня прагнуть вирішити в Кремлі і суміжних будівлях: оголосити всьому світу війну або сепаратно домовитися з урядом України про мир в обмін на передачу РФ території Криму, Донецької, Херсонської, а також частини Запорізької та Луганської областей. Від частини Луганської області за р. Сіверський Донець у Кремлі в принципі готові відмовитися, якщо сепаратні переговори не надто затягнуться.

На даний момент цю дилему Кремль має намір вирішити таким способом: шантажувати загрозою ядерної війни і вимотувати атаками Україну, примушуючи до відмови від територій. Перейменовувати "спецоперацію" у війну і оголошувати на цій підставі мобілізацію в РФ, ще й 9 травня, абсолютно не потрібно.

Робити це в такий вихідний день – не просто поганий тон, але і поганий знак. СРСР воював з Афганістаном 10 років теж під виглядом "спецоперації інтернаціонального обов'язку" і не вдавався до масової мобілізації. Зараз Кремль має не менше адміністративних і фінансових інструментів для цього, а хвилювати мешканців РФ словом "мобілізація" недоцільно. Населення виходить з того, що Росія воює з Україною вже 8 років, і якось обходилося без загальної мобілізації. Якщо зараз вона потрібна, то значить все погано і може стати ще гірше. Це Кремлю ні до чого.

Перегрівати населення пропагандою теж шкідливо, краще тримати його просто в тонусі, що Кремлю поки вдається. Перегрів має свої недоліки.

Тому спецоперація у війну перейменована не буде, ні 9 травня, ні після нього. У всякому разі до вересня, і то малоймовірно. Мобілізації, якщо дуже потрібно, можна проводити і без оголошення війни, вводячи надзвичайний або воєнний стан тільки в прикордонних областях, а не по всій Росії. Юристи це обґрунтують.

Аналіз біографічних даних полонених і загиблих російських солдатів, при всій його неповноті, показує: серед них непропорційно і вкрай мало жителів Москви і Петербурга. "Третій Рим", як і "перший" Стародавній Рим, прагне відправляти на війну не жителів обох столиць, а плебс з імперських провінцією і таких "варварів" як чеченці, дагестанці і буряти. Цього цілком достатньо, щоб тримати Україну в напрузі, і не напружувати столиці. Терміново міняти цю схему немає необхідності: у розпорядженні Кремля все ще величезні мобілізаційні ресурси, незрівнянні з можливостями України. Свою лепту вносить і Лукашенко, відволікаючи частину сил ЗСУ розмовами, що з території Білорусі ніколи більше не почнеться війна.

читайте такожЧого чекати від Путіна: три сценаріїЄ і та проблема, що Антира**истська коаліція з сорока країн може сприйняти урочисте оголошення Кремлем війни Україні як підставу надати допомогу вже не тільки поставками зброї.

Байден аж ніяк не випадково заявив, що підпише ленд-ліз 9 травня – це застереження Кремлю. Суть його: поки лише ленд-ліз, але якщо перейдете "червоні лінії", то отримаєте війну вже не тільки з Україною. Вступ у війну армії Лукашенка-одна з таких ліній. Недавнє інтерв'ю було способом з'ясувати, чи готовий він найближчим часом її перейти. Лукашенко намагався запевнити, що не готовий.

Кремль теж не готовий до війни з коаліцією з сорока країн, що зустрічалися в Рамштайні, при тому, що в травні завзяті пропагандисти спробували бігти попереду паровозу і стали говорити: РФ в Україні воює не стільки з українцями, як з усім блоком НАТО, тому все так повільно. НАТО - це не жарти. Але Кремль такі розмови швидко припинив.

Оголошувати війну НАТО влітку, коли в РФ почалося скупчення газів, нерозумно. Це зручніше робити перед опалювальним сезоном. Тому 5 травня "Газпром" гордо заявив: відтепер німці можуть розраховувати тільки на газ по одній трубі "Північного потоку-2", так як другу трубу він переорієнтував на потреби РФ. Якщо не вважати це просто словоблуддям "Газпрому", то така заява може означати лише одне: другу нитку "СП-2" він теж заповнив газом, оскільки зберігати його в РФ ніде.

"Газпром" знайшов оригінальне застосування "СП-2" як сховища надлишку газу і назвав це переорієнтацією труби на Росію. Але є одна незручність, - перегнати весь газ з неї назад в РФ він не зможе і це заняття обійдеться йому дорого. У політичному аспекті його заява означає, якщо Німеччині взимку терміново знадобиться багато газу, то "Газпром" його поставити не зможе. Точніше зможе, але за дуже великі гроші, так як відірве від себе. Шантаж Європи газом триває.

читайте такожКремлю знадобиться пауза: чому Україні потрібно витерпіти 10 найближчих днівНімці до цієї фази газової війни теж готові. "Газпром" з 2 квітня після обшуків в його офісах в Німеччині офіційно пішов з усіх своїх "дочірніх" фірм в Європі. Не захотів, щоб його менеджерів притягнули до суду за економічні злочини і посадили. Німці не конфіскували і не націоналізували його "дочку" "Газпром Німеччина" і навіть не звільнили весь її менеджмент. Вони ввели в неї своїх спостерігачів з правом звільняти менеджерів і давати їм вказівки, що ті повинні робити. Зараз їх зобов'язали до осені наповнити сховища газом до прийнятного рівня. Цей режим збережеться до 30 вересня і, якщо менеджери не впораються з поставленим їм завданням, то на них і "Газпром" обрушаться оргвисновки і ще щось неприємне.

РФ і влітку продовжуватиме свою газову війну з ЄС, але акуратно, бо природа на боці Європи. Сплеск її відбудеться після вересня. Тому Кремлю недоцільно до вересня оголошувати війну НАТО і перейменовувати "спецоперацію" у війну з Україною. "Чекісти", як правляча група в РФ, поставили завдання військовим до вересня переконливо розгромити ЗСУ, а відомству Лаврова – домогтися сепаратного миру з Україною. Совкова психологія викликала в обох відомствах звичний аврал до 9 травня, але "чекісти" заспокоїли їх, що цього разу пороти гарячку не треба. В кінці квітня з Кремля в ЗМІ був "витік", що "військова спецоперація" може завершитися до вересня, а потім послідувало роз'яснення для зовсім безглуздих: грандіозних перемог до 9 травня не буде.

Благословення дане тільки на імітацію обстрілу оточеним полком" Азов " параду в Маріуполі, чому окупанти і зганяють на нього натовп, трупів і крові їм треба побільше. Пушилін цнотливо парад в Донецьку скасував, так як точно знає: за ним особисто реально прилетить снаряд, як тільки він залізе на якусь трибуну. У Донецьку зараз найнебезпечніше місце - бути на вулиці поруч з Пушиліним.

Кремль дилему, що стоїть перед ним, поки вирішує так: до вересня примушуємо Україну до сепаратного миру, а якщо не вийде, то там подивимося, може оголосимо війну НАТО і все інше. Тому Лавров періодично натякає ЗМІ, що його групу переговірників на чолі з Мединським у Стамбулі надули: обіцяли підписати мирний договір і території офіційно віддати в обмін на виведення окупаційних військ з Київської, Чернігівської та Сумської областей, але не виконали. Тепер у лаврова завдання, як змусити Банкову більш надійно домовитися з ним про капітуляцію.

Допомогти йому в цьому може тільки Міністерство Шойгу, якщо завдасть серію поразок ЗСУ. У Міністерства Шойгу своє головне завдання: оточити і знищити "стару гвардію" ЗСУ в зоні ООС, яка понад 70-ти днів не дає ра**истам істотно просунутися в Донецькій області, а також зайняти Слов'янськ, Сєвєродонецьк і Краматорськ.

Поки Міністерства Шойгу і Лаврова спантеличені всім цим до вересня, "чекісти" крутять свою спецоперацію "ядерний шантаж", сюжет якої взято з американського фільму "Не дивіться вгору". У ньому до Землі летить гігантська комета, яка може розколоти планету. У підсумку це і відбувається через помилку уряду США, частина якого разом з групою обраних в останній момент залишає Землю на космічному кораблі.

Після всього, що Кремль і росЗМІ за півроку наговорили про ядерну війну, підкріпивши ці розмови недавніми ядерними навчаннями в Калінінградському анклаві, РФ сприймається саме як така комета, що зібралася знищити життя на планеті. Анонс прольоту 9 травня над Червоною площею літака "судного дня", з борту якого Путін і його бригада керуватимуть процесом ліквідації землі і Росії, ідентичний фіналу фільму "Не дивіться вгору".

читайте такожСамі напросилися: Чому Україна виграє в атаці на армію РФОдна відмінність - Рогозін не побудував для" чекістів " і олігархів космічний корабель, на якому вони змогли б покинути планету. Тому вони будуть літати на літаку "судного дня" і шукати місце в Заполяр'ї або острів в Тихому океані, де можна сісти, коли у них закінчитися паливо. Москва, покрита ядерним попелом, навряд чи для цього підійде, якщо, звичайно, все піде за планом. Але може знову піти не за планом і тоді прийде сідати на її попелище, якщо взагалі вдасться злетіти.

Не можна давати росіянам не тільки передові технології, а й дивитися політичну сатиру західного виробництва, у них виникають маячні ідеї, що виявляється так теж можна було. Вистачає і того, що один вдумливий фін колись переклав "Капітал" Маркса на російську мову, і нічого хорошого з цього не вийшло.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти