Чому Росія ніяк не зрозуміє, що Україна - це не Сирія

23 листопада 2022, 19:45
Поки що немає ознак, які б свідчили про те, що об'єднана енергосистема втратила свою цілісність.
АЕС
Росія завдала удару по українській енергосистемі / Колаж НАЕК Енергоатом, УНІАН

Ракетна атака Росії по українській енергосистемі - це чергова атака, яка завдала чергових пошкоджень і які тепер потрібно відновлювати. Тепер знову будуть введені аварійні відключення і відстрочено скорочення часу планових відключень. Це не останній удар - ми всі розуміємо, що ракет у Росії ще багато, і тактика РФ не змінюється. Але якщо сенс цих обстрілів (зробити українцям якомога гірше) ще можна зрозуміти, то їх мета - незрозуміла.

Адже навіть зупинка атомних станцій по факту не повна, тому що вони все ще виробляють електроенергію, хоч вона і не передається в систему. Оскільки були пошкоджені системи, спрацювала автоматика (це - підтвердження нормальної роботи системи) і турбіни працюють в холосту. Точно так само, як в автомобілі, енергоблоки працюють на нейтральній передачі. І так буде до тих пір, поки не будуть відновлені лінії електропередач.

Якщо подивитися соціальні мережі "Укренерго", то можна сказати, що аварійні відключення вводилися вже неодноразово. Зараз енергетики протягом доби працюватимуть над усуненням цих пошкоджень. Тобто зробити так, щоб можна було повернутися до планових відключень, які необхідні для зрізання піків споживання.

відео дня

Якщо відключення триває більше доби, то це вже системна аварія. Однак поки немає ознак, які б свідчили про те, що об'єднана енергосистема втратила свою цілісність. Ситуація складна, відключення будуть повторюватися, як і було після 10, 17 Жовтня, 15 Листопада. І, на жаль, ніхто не може дати гарантій припинення цієї вакханалії.

Затемнення - це та сама системна аварія, де все буде залежати від того, наскільки швидко пошкоджене обладнання можна буде відновити. І тут важливо, щоб не збідніли Склади і всі компанії мали можливість поставити обладнання замість пошкодженого. І тут справа за виробниками - як всередині країни, так і в Європі, справа за координацією.

Аварійні перетоки з Європи в Україну, завдяки вже відбуваються, але вони стосуються західних областей. Та й то, перетоки досягають всього 600-800 мегават, тому що потужність міждержавних перетинів не настільки значна. Адже піднесених ліній електропередач із Євросоюзом у нас практично немає - системи України і Євросоюзу з 1991 року працюють в асинхронному режимі. Але цього мало.

До тих пір, поки не буде вирішено питання військовим шляхом, відключення триватимуть - це слід сприймати як даність. Тому що немає будь-яких причин, які б змусили Російську Федерацію відмовитися від реалізації цієї тактики. Тим більше, що людина, яка очолює операцію, генерал Суровікін, має одну звивину, і ту - від кашкета. Він вважає, що Україна - це Сирія, і якщо бити по енергооб'єктах в Україні, то Росія повторить те ж, що зробила там (тим більше, що нічого іншого вони зробити не можуть).

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для головного редактора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти