Чому влада РФ сама спровокувала стрілянину в Дагестані

25 червня 2024, 10:50оновлено 25 червня, 14:44
678
Російська влада сама створила культ архаїки. І ісламізм як його частина почувається впевнено.
Дагестан
Події в Дагестані можливі і в інших ісламських регіонах Росії - експерт / Колаж: Главред, Фото: скріншот

23 червня в столиці Дагестану Махачкалі та місті Дербент група озброєних чоловіків напала на поліцейських, церкву і синагогу. Відомо про 15 убитих поліцейських, а також кількох цивільних, серед яких священник.
За повідомленнями місцевої влади, під час "контртерористичної" операції в Дагестані нібито було вбито шістьох нападників, серед яких, імовірно, були сини глави Сергокалінського району Дагестану Магомеда Омарова, якого пізніше затримали.

Події в Дагестані демонструють, що в Росії посилюється фактор радикального ісламу. Це відбувалося протягом довгих років, але після початку повномасштабного вторгнення в Україну цей процес різко активізувався. І в результаті відбувається архаїзація суспільства, коли будь-який модерн оголошується ворогом, а будь-яка архаїка - благом.

Усі ці розмови про традиційні сімейні цінності, їх оспівування ведуть до того, що архаїка проникає в мізки громадян, і їм починає здаватися, що в цьому правда. А якщо сімейне насильство починають оголошувати мало не головною "скрепой", то всі люди, які його використовують (а на Кавказі це, м'яко кажучи, не рідкість), починають почуватися сіллю землі.

відео дня

І тоді достатньо найменшого невдоволення своїм рівнем доходів, бюрократичним свавіллям, щоб почати шукати цьому пояснення. І це невдоволення в ситуації, де поклоняються Корану (адже православ'я оспівується в традиційно російських регіонах), то відповідь дуже швидко знаходять у теорії джихаду і беруть до рук автомат.

Люди, які вчинили теракт у Дагестані, не заробітчани, а зокрема сини голови одного з районів.

Судячи з того, що відомо, вони не надто досягли успіху, а амбіції, пов'язані з роботою батька, напевно, були дуже великими. І ця невідповідність між амбіціями, культом архаїки та особистої незадоволеності дала таку вибухонебезпечну суміш.

Можна сміливо припускати, що чим менше люди будуть задоволені владою (адже війна затягується, а економічна ситуація погіршується), то більше таких ситуацій буде в ісламських регіонах.

Російська влада сама створила цю ситуацію, коли створила культ архаїки. І ісламізм як його частина почувається впевнено.

На те, чому ця ситуація сталася в Дагестані, є низка факторів, частина з яких мають випадковий характер. Однак ця ситуація може бути застосована не тільки до Дагестану, а й до інших ісламських регіонів Кавказу.

Аббас Галлямов, російський політолог, спеціально для Главреду

Хто такий Аббас Галлямов

Аббас Радикович Галлямов - російський політолог, політтехнолог і публіцист.

У 2008-2010 роках - спічрайтер прем'єр-міністра Росії Володимира Путіна. Пізніше, у 2010-2014 роках, був заступником керівника адміністрації президента Республіки Башкортостан.

Кандидат політичних наук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти