Подворовий збір по-українськи

30 січня 2022, 06:29
Декларації домогосподарств - це спроба закріпити на законодавчому рівні середньовічну норму про те, що сім'я є об'єктом оподаткування.
Податок
Депутати пропонують зобов'язати сім'ї подавати щорічні декларації / УНІАН

Народні депутати України хочуть зобов'язати домогосподарства декларувати доходи. Згідно з пояснювальною запискою, більшість витрат домогосподарств на споживання фінансується спільно із загального бюджету домогосподарства (сім'ї), в той час як доходи і майновий стан підлягають оподаткуванню окремо по кожному члену сім'ї. Через це, за словами авторів документа, відбувається невідповідність матеріального становища і податкового навантаження.

Також, на думку авторів, подача декларацій нібито допоможе збільшити доходи домогосподарств.

Насправді, це дурний законопроект, створений громадянами, які нічого не тямлять ні у трудовому законодавстві, ні у господарському праві. Фактично це спроба закріпити на законодавчому рівні середньовічну норму про те, що сім'я є об'єктом оподаткування. Адже саме тоді сім'ю намагалися позначити як джерело грошей і об'єктом оподаткування - так званий подворовий збір, від якого згодом, під час модерну, перейшли до подушного податку, коли податки стягувалися персонально з людини.

відео дня

Тобто домомогосподарство переплутали з сім'єю і вирішили ввести подворовий податок. При всьому цьому що таке домогосподарство з точки зору суб'єктності господарських правовідносин - незрозуміло. Тому що, згідно з однією зі статей проекту, членами цього самого домогосподарства може бути хто завгодно, в невідомій кількості і на якій підставі всі вони будуть вести якусь діяльність теж неясно.

А як можна що-небудь оподатковувати, якщо невідома ні система отримання доходів, ні система розподілу прибутку або навіть виду діяльності? Відповідей на всі ці питання немає, тому що якщо формально читати цю статтю, то членами домогосподарства є особи, які спільно перебувають в одному житловому приміщенні або його частини і забезпечують себе всім необхідним для життя, ведуть спільне господарство (повністю або частково), об'єднують свої гроші і витрачають їх незалежно від того, чи перебувають такі особи у родинних зв'язках, а також від віку, статі, наявності інвалідності і так далі.

Але при такому формулюванні навіть багатоквартирний будинок можна вважати житловим приміщенням, а всіх його жителів - одним великим домогосподарством. Тому що, наприклад, ОСМД - це теж громадяни, які об'єднали свої ресурси, причому зробили це формально. А оскільки всі, хто входить до його складу, ще десь паралельно працюють, їх податкові агенти, які за українським законодавством також подають декларації, залишається тільки здогадуватися, які плутанини це з деклараціями, коли на одну і ту ж людину на підставі одного і того ж доходу їх буде кілька.

читайте такожВ Україні вводять "податок на город": кому і коли доведеться розщедритисяПри цьому домогосподарства отримують право займатися будь-яким видом комерційної діяльності взагалі без будь-яких документів або ліцензій. На відміну від ФОП, домогосподарство в принципі не можна буде змусити вести будь-яку звітність, адже директора або власника у нього немає, права у всіх учасників домогосподарства однакові. Так з кого і за що питати - вводити колективну відповідальність? Дивовижно, звичайно, але у нинішньому правовому полі такого для юридичних осіб не передбачено.

Тому даний документ більше нагадує маячню божевільного, який навіть теоретично виконувати буде неможливо. І виходячи з цього, єдина причина його прийняття - збільшення корупції, тому що кожен чиновник буде намагатися його виконувати на свій розсуд.

Юрій Гаврилечко, експерт аналітичного центру "Українська фабрика думки", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти