Поки Росія святкуватиме 9 травня, вона не перестане бути імперією

8 травня 2022, 13:36
Ментально громадянам РФ буде дуже важко відмовитися від 9 травня, як свята а-ля можемо повторити. Але доведеться, інакше ніяк.
Парад в Москві 9 травня 2021 року
Росії доведеться відмовитися від святкування 9 травня / Reuters

Сьогодні Європа відзначає день Перемоги над нацизмом і закінчення Другої світової війни в Європі. Європа, але не ми.

Взагалі у 9 травня дивна історія. Насправді це свято, придумане Брежнєвим для того, щоб порадувати своїх друзів-однополчан. При Сталіні цей день навіть не був святковим. Ніяких парадів 9 травня, крім трьох ювілейних у 1965, 1975 і 1985 не проводилося.

Радянський Союз традиційно демонстрував свою військову міць 7 листопада. І це було логічно. Взагалі у всіх країнах військові паради проводяться в день заснування держави. І тільки в Росії в день Перемоги в конкретній війні. Так що при комуністах це був день пам'яті і зустрічей ветеранів.

відео дня

Єльцин замість того, щоб проводити парад 12 червня - в день прийняття Декларації про суверенітет Російської Федерації, вирішив, що краще це робити 9 травня. І у цього рішення була своя внутрішня логіка. Це свято колись називали днем вільної Росії, але відзначати його якось соромилися. Правильно соромилися - Росія так і не стала вільною, а демонструвати свої військові м'язи, що дісталися у спадок від СРСР після початку війни в Чечні стало необхідно. Зауважте до 1995 року ніяких щорічних парадів в РФ не було.

А ось вже Путін провів ребрендинг дати 9 травня. І насправді головний меседж, що посилається в цей день Росією світу - можемо повторити. Світ з легковажною поблажливістю дивився на все це победобесие. З циклу - чим би дитя не тішилося, аби не плакало. Дивився доти, поки не почали повторювати. І будь-яке святкування дня 9 травня - це практична згода з тим, що можуть повторити.

читайте такожКремлівський фашист гірше Німецького, або з чим пов'язане загострення Путіна до 9 травняУ лютому 2022 року з'ясувалося - не можуть. Але з'ясувалося це ціною величезних жертв України. І доти поки в Росії 9 травня буде святом агресивного мілітаризму, Росія не перестане бути імперією. Ментально громадянам РФ буде дуже важко відмовитися від 9 травня, як свята а-ля можемо повторити. Але доведеться, інакше ніяк. Ну а нам пора б зрозуміти, що повторювати разом з Кремлем Другу світову війну ми точно не хочемо.

Тому сьогодні - Never again. І Слава Україні!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти