Поки живий Путін, Росія ні про що не пошкодує

26 квітня 2022, 14:12
Для Росії характерний "маятниковий" стиль еволюції - вона рухається від крайності до крайності. Але поки живий диктатор, поворотний рух маятника рідко трапляється.
Володимир Путін
Росія ще не скоро усвідомлює злочини, скоєні Володимиром Путіним / Reuters

У загальному і цілому основна сценарна лінія російського світу на найближче десятиліття простежується досить виразно. Звичайно, не факт, що буде реалізована саме основна, а не якась бічна лінія, але поки цими бічними лініями можна знехтувати як набагато менш ймовірними.

Для Росії характерний "маятниковий" стиль еволюції. Вона рухається від крайності до крайності. При цьому, чим далі відхиляється маятник в якусь одну сторону, тим потужніше він потім піде в протилежну. Зараз маятник взагалі застряг, можна сказати, в крайньому правому положенні. Значить, без варіантів, він піде на наступному такті історії вліво, причому так потужно піде, що може і стійку повісті.

Це питання вирішене, практично безальтернативне. Точніше, є альтернатива у вигляді самогубства режиму разом з планетою, але цю опцію я виношу за дужки як аналітично марну - якщо всі вб'ються, то і вважати нема чого.

відео дня

Неясність тільки з термінами. З попереднього досвіду нам відомо, що, поки живий диктатор, поворотний рух маятника починається вкрай рідко (ну, в разі поразки у війні, звичайно, може бути). Але також відомо, що при догляді диктатора утримувати маятник в його крайньому, відведеному до упору положенні стає дуже важко. Так що весь цей цирк з кіньми даний Росії, швидше за все, на термін життя Путіна. Він, однак, не вічний, і після нього почнеться інший цирк, з "сеансом викриття" в булгаковському стилі. У цей момент Росія зіткнеться з "проблемою 1956".

Однією з найскладніших проблем, яку в майбутньому доведеться вирішувати, стане повернення здатності до критичного мислення у десятків мільйонів людей. Рано чи пізно в Росії трапиться новий "ХХ-й з'їзд", і який-небудь лисий наступник розповість у гробовій тиші залу, спочатку при наглухо закритих дверях, про помилки і помилки вождя, а трохи пізніше, але вже голосно і для всіх, назве все це злочинами проти російського народу. І як народ? А народ витиратиме сльози і питатиме: "як же нам жити тепер?!".

У мене є сімейна історія. Коли помер Сталін, моя мама, якій було трохи за 20, пережила війну і все таке, вся в сльозах прийшла додому з портретом Сталіна і спробувала поставити його на стіну. Дідусь, який дивом уникнув репресій (втім, їх не уникнув його брат), побачивши це непідробне горе, похмуро сказав: "Прибери негайно. Слава Богу, здох, сволота". Мамі, щоб зрозуміти, чому він сволота, багато часу не знадобилося; інші дожили до Путіна, так нічого і не зрозумівши.

читайте такожПутін остаточно відірвався від реальностіЗагалом, вже сьогодні треба починати потихеньку замислюватися над тим, як саме розповісти правду про час і про себе вельмишановним товаришам нащадкам. Інакше товариш Сталін-Путін затримається в Росії надовго.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти