Допомога США для України: страх перед Трампом чи здоровий глузд

5 лютого 2024, 19:10
Дональд Трамп уже заявив, що виступає категорично проти законопроєкту і зажадав від своїх прихильників у Конгресі голосувати проти.
Дональд Трамп
Дональд Трамп / Колаж: Главред, фото: УНІАН

Американські сенатори обох партій представили узгоджений законопроєкт про посилення південного кордону і наведення порядку в імміграційній сфері.

Цей же законопроєкт передбачає виділення $65 млрд. Україні як військової та економічної допомоги.

Дональд Трамп уже заявив, що виступає категорично проти законопроєкту і зажадав від своїх прихильників у Конгресі голосувати проти.

відео дня

Річ у тім, що хаос на "дірявому кордоні" - дуже вигідна з передвиборчої точки зору тема. Вона дає змогу бити "слабкого і безпорадного" Байдена з розмаху. Якщо зараз навести лад на кордоні, то до листопадових виборів президента ця тема піде, а Байден запише собі в актив розв'язання важкої кризи. Трамп не хоче давати йому такої перемоги, тому й закликає своїх людей голосувати проти. Багато хто так і проголосує.

Однак!

Багато конгресменів (особливо з південних штатів) опинилися у вкрай незручній ситуації. З одного боку, вони дуже бояться Трампа і не хочуть іти проти його волі.

Але з іншого боку, їхні виборці вимагають навести лад на кордоні зараз, а не коли-небудь у перспективі. Голосуючи проти цього законопроєкту, вони пропонують своїм виборцям мучитися невизначено довгий час заради перемоги Трампа на виборах. Простий народ мучитися не бажає і взагалі не надто радий такому розміну.

Тим паче що в цьому законопроєкті заради виділення допомоги Україні демократи пішли на безпрецедентні поступки республіканцям щодо міграційних питань. Законопроєкт вийшов дійсно дуже жорстким щодо нелегальної міграції.

Тепер демократи кажуть республіканцям: "Якщо ми зараз його не ухвалюємо, то в майбутньому навіть не сподівайтеся на нашу співпрацю в цій темі. Зараз або ніколи".

Республіканці в Конгресі це розуміють, і дуже хочуть його ухвалити. Але бояться гніву Трампа, який обіцяє мститися ренегатам, які проголосують "за".

Але ті ж конгресмени розуміють, що далі демократи роками співатимуть їхнім виборцям, що вони були згодні на максимально жорстокі заходи, а ось республіканці відмовилися ухвалити законопроєкт, чим прирекли своїх виборців у прикордонних регіонах США на багато років наростання хаосу і занепаду.

Загалом, зараз побачимо, що переважає в Республіканській партії - страх перед Трампом чи здоровий глузд і повага до інтересів виборців.

Я підозрюю, що все-таки переможе страх перед Трампом, оскільки він уже давно перетворив Республіканську партію на тоталітарну секту імені себе.

Хто такий Іван Яковина

Народився в Москві, в районі Сокільники, жив там до трьох років. Має українське коріння, предки походять із міста Самбір на Львівщині. З батьками часто переїжджав із міста в місто, проживав у Підмосков'ї, Кишиневі, Санкт-Петербурзі. Навчався в 11 школах.

Закінчив Московський лінгвістичний університет, за спеціальністю — арабіст.

З 2010 року — працював у Києві, писав для сайту "Лента.ру". Після рейдерського захоплення видання у 2014 переїхав до України.

Працює журналістом і політичним оглядачем журналу "Новое время" (Київ), пише Вікіпедія.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти