Останні конвульсії мертвої системи: як Росія стоїть за крок від повторення долі СРСР

27 березня 2022, 09:12оновлено 27 березня 2022, 12:19
Путінський режим створив стільки протиріч, що розв`язати їх в рамках існуючої моделі через збереження єдності території країни неможливо.
Росія, Прапор
Проблеми в Росії наростають лавиною і зупинити їх Кремль не в силах / УНІАН

Неявний наслідок нинішніх безпрецедентних санкцій, які перевершують за своїм рівнем все, з чим стикалася Росія, Радянський Союз і знову Росія — це мотивація до втечі не тільки федеральних еліт, а й окремих територій країни.

Суть в чому. Будь-яка катастрофа - це завжди вікно можливостей. А з нинішньої є тільки два виходи: або вийти всім через створення чогось абсолютно нового, принципово відрізняється від нинішнього банкрутного гангстерського проекту, або не дуже морочитися, а залишити все як є, але при цьому розбігтися по різних кутах.

Другий сюжет, до речі - це якраз історія розпаду СРСР. Або Югославії. Національне партсовноменклатури вирішили нічого не змінювати, а всі виниклі протиріччя було вирішено вирішити шляхом розбігання по національних норах.

відео дня

Сьогодні путінський режим створив настільки непідйомне число протиріч, що розв`язати їх в рамках існуючої моделі через збереження єдності території країни неможливо.

Тому якщо регіональні гангстери хочуть залишити все як є, для них залишається єдиний вихід: примусовий розпад мертвої системи, яка тримається просто на останках управлінської інфраструктури. Як мертве дерево якийсь час ще стоїть та доїдається короїдами.

Тут є нюанс: хто перший побіжить, той у разі успіху отримає максимальну вигоду: він просто відмовиться від усіх боргів колишньої системи і більше того: пред'явить їй свої власні претензії. В СРСР цю роль зіграли Прибалтика і Грузія.

Правда, у перших є і певна проблема: навіть мертва, система буде відпускати цих перших з величезними труднощами. Можливо, навіть з кров'ю або хоча б сукровицею.

Але як тільки перші підуть, далі процес буде наростати лавиною, яку зупинити буде неможливо. Приз тут очевидний: на останнього запишуть всі борги, що залишилися після колишнього режиму.

Уникнути сценарію розпаду в складних обставинах надзвичайно складно. Хоча б тому, що він найпростіший, а головне — правлячі регіональні еліти зможуть продовжити жити і існувати в рамках колишньої парадигми. Хоча, звичайно, без нагляду зверху вони не залишаться. Просто замість Москви їм будуть надсилати керівні вказівки інші центри, і регіоналам доведеться проявити чудеса спритності, щоб терміново знайти собі нових патронів і піти під їх дах.

читайте такожГлухий кут Путіна: чому війна в Україні стала фатальною помилкою РосіїУ будь-якому випадку неможливість тягнути на собі всі накопичені катастрофічні проблеми вже зараз ставить перед регіонами ключову проблему: як зберегти наявне.

Варіант, при якому нинішня система буде обнулена, а на її місце буде пред'явлений новий проект, поки виглядає занадто гіпотетичним. Просто тому що він дуже складний, а головне — поки немає суб'єкта, здатного його пред'явити. Можливо, він з'явиться пізніше. Але стадія розпаду стає все більш об'єктивною, і чим вище ціна за збереження нинішньої збанкрутілої системи, тим вище інтерес регіонів до ідеї вискочити з цього бедламу, причому по можливості в перших рядах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти