Повернення до СРСР: чому примусова вакцинація - це погана ідея

18 жовтня 2021, 06:28
В Україні на рівні влади провалено процес вакцинації. Тому обов'язковою вакцинацією деяких професій відповідальність за це хочуть перекласти на українців.
Повернення до СРСР: чому примусова вакцинація - це погана ідея
В Україні запроваджують примусову вакцинацію для деяких професій / Reuters

В Україні невакцинованих від коронавірусу працівників закладів освіти МОЗ вже з листопада пропонує не допускати до роботи на період карантину без збереження заробітної плати.

Звісно, що вакцинацію потрібно проводити, бо чим більше людей буде вакциновано, тим безпечніше буде для України в цілому.

Питання у тому, що уряд і влада не зовсім правильно ставить діагноз того, чому так сталося, що Україна до цього часу пасе задніх серед країн світу по вакцинації і чому Україна на 4 місяці пізніше за інші розвинуті країни її розпочала.

відео дня

Вакцинація по факту не доступна аж до сьогодні. Бо якщо брати не обласні центри, а села і селища, то доступ до вакцин і їх нормального зберігання там досі обмежений. Крім того, для широкомасштабної вакцинації населення досі не створено необхідних умов, не кажучи вже про відсутність стабільної просвітницької кампанії і роз’яснювальної роботи щодо вакцинації. І це - пряма відповідальність влади.

Тобто не каральними методами часів Радянського Союзу треба достукатися до людей, а переконаннями і фаховими дискусіями з так званими антивакцинаторами. Але цього немає.

читайте такожХаотична вакцинація в Україні: кого прирікаємо на смертьТому, у першу чергу, чиновники мають нести відповідальність за свої дії, а не перекладати її на плечі громадян. Коли така відповідальність буде і коли справедливо звільнятимуть чиновників, які завалили процес вакцинації, тоді і можна буде щось вимагати від громадян. Бо зараз складається враження, що МОЗ хоче уникнути відповідальності і перекласти її на несвідомих людей, які не бажають вакцинуватися.

Звільнення або відсторонення людей від роботи без збереження заробітної плати - це не конституційно. Але при цьому вакцинація потрібна і її треба робити, а в нас цими примусами чиновників тягне у тоталітарне радянське минуле замість європейських практик.

І це неминуче призведе до величезного збурення. Адже мало того, що влада не виконує зобов’язань перед вчителями щодо підвищення їхніх зарплат (хоча саме це і обіцяла, коли Зеленський балотувався у президенти), так ще й намагається зробити їх крайніми у питанні вакцинації. А це неправильно.

Бо це призведе лише до того, що люди остаточно розчаруються у необхідності вакцинації і лише посилять недовіру до цього процесу.

Павло Розенко, колишній віце-прем'єр-міністр України з питань соціальної політики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти