Пригожин здувся і повертається до статусу маргінала

23 квітня 2023, 06:14
Він не може діяти через високі кабінети влади, тому працює на громадську думку.
Пригожин, війна в Україні
Пригожин почав "здуватися" ще взимку / Генштаб ЗСУ, соцмережі

Пригожин був на коні восени і на початку зими минулого року. У той період Москва змінила командування своїх військ і призначила Суровікіна, з яким Пригожин знайшов спільну мову. Тоді Пригожина дійсно можна було назвати серйозною політичною фігурою, але відтоді він серйозно "здувся".

Пригожин сьогодні і Пригожин того періоду – дві різні людини. Він почав "здуватися" ще взимку, коли його припинили пускати в тюрми. Суровікіна понизили в посаді, а на його місце знову прислали Герасимова, якого Пригожин з "пригожинцями" всіляко ображали. Після цього у ПВК Вагнера розпочався снарядний голод.

Внаслідок скандалів присутність Пригожина в кремлівських ЗМІ суттєво обмежили. Пригожин і сам скаржився, що йому відключили спецзв'язок, анулювали пропуски, а на дзвінки припинили відповідати.

відео дня

Наразі Пригожин повертається до свого колишнього статусу політичного маргінала. Його заяви, швидше за все, є самостійною ініціативою. Пригожин намагається компенсувати своє ослаблення – йому потрібне політичне підживлення, щоб остаточно не повернутися на маргінальний рівень.

Він не може діяти шляхом високих кабінетів влади, тому працює на громадську думку. У нього є свій слабенький медійний ресурс, армія тролів для підтримки в соціальних мережах і певна кількість підгодованих журналістів. Все це працює для формування громадської думки. Виходячи з цього, я сприйняв його статтю виключно як посилення власних політичних позицій. Не бачу в цьому сигналу Кремля. У Кремля є інші можливості для сигналів.

До того ж треба не забувати, що Пригожин примудрився посваритися з Адміністрацією президента РФ. Наприкінці осені минулого року Пригожину здалося, що він всемогутній. Пригожин дозволив собі двічі грубо і публічно "наїхати" на АП - він сказав, що там повно таємних прихильників Ходорковського і агентів Держдепу, які тільки й мріють "злити" Росію. Мовляв, стережіться, ми з нашою кувалдою до вас прийдемо. Тому Адміністрація президента вже не працюватиме з Пригожиним, він став для неї записним ворогом.

Аббас Галлямов, російський політолог і політтехнолог, спеціально для головного редактора

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти