Проблему водоканалів переклали з хворої на здорову голову

9 липня 2023, 20:23
Уряд таки змусив українців компенсувати різницю в тарифі на воду – люди переплатять мільярди.
Проблему водоканалів переклали з хворої на здорову голову
Уряд змусив громади заплатити мільярди з їх бюджетів на компенсацію водоканалам / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Вчора премʼєр-міністр Денис Шмигаль вчергове заявив, що зараз підвищення тарифів на воду для населення є неприйнятним. А компенсувати втрати водоканалам мають місцеві громади зі своїх бюджетів.

Парадокс полягає в тому, що Шмигаль зовсім недавно активно виступав за підвищення тарифів для населення. Не зупиняло його навіть урядове рішення щодо мораторію на підвищення тарифів до кінця воєнного стану.

Як відомо, уряд з 1 червня вже підняв удвічі тарифи на електроенергію. А це автоматично тягне витрати і на наданні інших комунальних послуг. В тому числі на водопостачання. Традиційно уряд не передбачив жодних компенсаторних механізмів, а просто схвалив рішення підвищення тарифів на воду.

відео дня

Після публічної прочуханки від Президента Зеленського уряду премʼєр-міністр долучився до критики… фактично свого ж рішення про підвищення тарифів. Нібито й не було того рішення уряду. І у результаті місцеві водоканали залишаються критично недофінансованими.

Найгірше в цій ситуації те, що Шмигаль просто вирішив перекласти проблему водоканалів з хворої на здорову голову. Тобто, змусив громади заплатити мільярди з їх бюджетів на компенсацію водоканалам, перекресливши фінансування інших соціальних статей місцевих бюджетів. Іншими словами, громадяни все одно заплатять за компенсацію водоканалам. Бо Уряд цю різницю платити відмовився, скинувши цей обов’язок на місцеве самоврядування.

Хто виграв в цій ситуації? Точне не громадяни.

Уряду Дениса Шмигаля варто перестати в будь-якій незрозумілій ситуації перекладати все на місцеву владу. Ефективне державне управління має базуватися на інших принципах.

Хто такий Олександр Кочетков

Олександр Кочетков – аналітик, політтехнолог, іміджмейкер. У минулому інженер-конструктор КБ "Південне" і заступник керівника пресслужби президента України.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти