Процес розвалу Росії самими росіянами вже запущено

18 травня 2022, 13:08
Росія - це колос на глиняних ногах. І зараз перед РФ стоїть виклик: змінити систему і "загубити" частину еліт чи зробити вигляд, що нічого не відбувається.
Процес розвалу Росії самими росіянами вже запущено
У Росії готуються до закручування гайок/ Reuters

Протягом минулої доби в РФ було зроблено три, ніби не пов’язані між собою заяви.

Спочатку депутат Держдуми від Криму заявив, що пропонує повернути червоний прапор СРСР. Потім в Думі заявили, що розглядають можливість відміни виборів губернаторів восени, щоб не було критики "спецоперації". І, нарешті, прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що Путін знає куди веде країну (ця фраза в різних інтерпретаціях зараз регулярно повторюється на всіх шоу росТВ).

Що все це означає?

відео дня

Перше. В РФ готуються до максимального закручування гайок і під шумок можуть бути знищені залишки демократії.

Друге. В РФ продовжують мислити в категорії відновлення СРСР-2. Поки, якогось чіткого чи точніше реалістичного плану нема, є бажання і є якісь спорадичні рухи. Але СРСР-2 - головна ідея-фікс влади, для якої вставання з колін має логічно завершитися саме відтворенням Союзу.

Третє. Єдиним цементуючим фактором для еліт залишається Путін.

У цих висновках, звичайно, нічого особливо нового ми не побачили. Але для нас важливіші не самі висновки, а їхні психологічні аспекти.

Частота згадувань Путіна, який знає, що робить, говорить про розгубленість еліт, які починають втрачати одну з найважливіших речей в житті: прогнозованість майбутнього. Відновлений СРСР це добре, але як все це виглядатиме, особливо з огляду на економічні санкції і закриття половини світу для цих еліт не зрозуміло.

Закручування гайок і можлива відміна залишків демократії все одно мають передбачати якийсь стержень, на який нанизувалася вся вертикаль влади з її системами противаг. Еліти зараз б‘ють себе в груди і кричать про укрофашистів в першу чергу тому, що чекають зміни правил гри. Модель, де існували чекісти, чотири партії тощо при відсутності залишків демократії має трансформуватися (бо піраміда рухне). І поки ніхто не розуміє як відбуватиметься ця трансформація.

читайте такожПутінський режим увігнав Росію до ями, з якої їй вже не вибратисяТому в елітах і починаються ці крики, що Путін наше все. Коли ти не знаєш , що робити: хвали царя. Насправді, війна вже показала, що без зміни управлінської структури, Росія - це колос на глиняних ногах. І зараз перед РФ стоїть виклик: змінити систему і "загубити" частину еліт чи зробити вигляд, що нічого не відбувається.

Путін - це ядерна зброя в російському піарі. Вище нього нічого немає. Насправді той, хто запустив і активно підтримує цей наратив або ідіот, або зрадник. Справа в тому, що ця історія або зробить Путіна ще більшим божеством ніж він є зараз, або, з великою долею імовірності, перетворить його на старіючого диктатора, якого грає свита.

Одним словом, процес розвалу Росії самими росіянами запущено. На жаль, спокійно сидіти на березі річки і чекати на труп ворога не можемо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти