Путін, його замінники та двійники: що буде в кремлівській банці з павуками після відходу царя

23 травня 2022, 17:58
Відхід Путіна в глибоку кому та навіть його реальна смерть не одразу щось змінять.
В РФ назрівають протиріччя між путінською верхівкою
Якщо в Путіна настане остаточна смерть мозку, від його імені будуть видавати укази і правити Росією / Фото Reuters

Я не особливо переймаюся різними повідомленнями від "дуже-дуже добре поінформованих джерел" на тему: "Путін уже помер, а якщо ще не помер, то ось-ось уже помре, але вже сьогодні він повністю недієздатний".

Відхід Путіна в глибоку кому нічого не змінює. І навіть реальна смерть плешивого не одразу щось змінить. Ми ж навіть зараз не маємо цілковитої певності, чи воно ще живе, чи замість нього виставляють двійника, а тим часом, може, править цілковитий аналог Путіна – Патрушев.

Пару разів ми вже мали ситуацію, коли Путін тривалий час був між життям і смертю, тож його підміняв двійник. І недавно на Далекий Схід, на моє переконання, з Лукашенком літав не сам Путін, а замінник. Це було видно за надмірною рухливістю частково паралізованих частин тіла.

відео дня

Тому навіть після остаточного відходу в несвідомість Путіна можуть ще багато місяців і навіть років підтримувати при умовному житті й правити від його імені. Часом для росіян будуть показувати зустрічі "Путіна" з якимось вірнопідданим чиновником, а іноземні лідери і так усе менше горять бажанням поспілкуватися з кривавим карликом.

Пішло гуляти повідомлення, що Путін уже в неадекваті, і владу повністю перебрав Патрушев. Паралельно з цим американський кінорежисер Олівер Стоун сповістив, як добре відому йому річ, що Путін хворий на важке онкологічне захворювання, яке впливає на ухвалення ним рішень. Припускаю, що ці сигнали не випадкові, але суттєво на ситуацію вони поки що не вплинуть.

Та уявимо, що процес таки пішов, що станеться у цьому випадку в тій кремлядській банці з павуками?

Спеціально відшукав конституцію РФ (а це було не так просто). Цікава для нас тема міститься в статті 92. І, о диво, там немає такого варіанту, як припинення повноважень у випадку смерті. Є відставка, стійка неспроможність виконувати обов'язки за станом здоров'я та власна відмова. І далі вказується, що "во всех случаях, когда президент РФ не в состоянии выполнять свои обязаности, их временно исполняет председатель правительства РФ". Дочасні вибори мають бути проведені не пізніше трьох місяців.

читайте такожСвіт був готовий віддати Україну Росії, або Чому Путін розпочав війну

Ми розуміємо, що конституція та право для РФ – це якийсь непотрібний рудимент, але просто захопити владу той же Патрушев не зможе. В нього в Росії забагато ворогів.

Передати владу Мішустіну ближнє оточення Путіна також не поспішатиме.

А, отже, навіть, якщо в Путіна настане остаточна смерть мозку, його життєдіяльність будуть підтримувати, від його імені будуть видавати укази, правити країною, продовжувати скоювати злочини. При цьому часом усе ж будуть показувати якогось двійника, який ніби то керує країною.

читайте такожРозгром Росії в Україні близький: як Путін намагається безпечно вийти з глухого кута

Доки справами керує Патрушев, Україні змін очікувати годі. Але, оскільки там усе більше назрівають протиріччя між путінською верхівкою, рано чи пізно все це вирветься назовні. Ці істоти точно не ризикнуть протиставитися Путіну, але між собою бої почнуть недитячі. Саме тоді ситуація може кардинально змінитися, і на певний час виникне вікно можливостей для України та світу. Але я переконаний, що підтримувати Путіна при житті будуть максимально довго.

Тарас Чорновіл, політичний аналітик, колишній народний депутат України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти