Путін марно не втопив Пригожина в крові

26 червня 2023, 08:19
Путін таки довів Росію до того стану, коли вона на межі фазового переходу на новий рівень буття. Хоча цю долю вони готували для України.
Путін марно не втопив Пригожина в крові
За ці два дні Росія стала слабшою / Коллаж: Главред, фото: скриншот

Пригожин заявив, що він не хоче проливати "русскую кровь" і повертається "в полевые лагеря" згідно плану. Кремль заявив, що Пригожин і "Вагнер" будуть амністовані.

Насправді, для Путіну було б краще, якби він втопив двіж Пригожина у крові. А так він зараз буде людиною, що пішла на угоду з терористами.

Ні, це не була постанова та хитрий план, це так тепер в Росії вирішуються елітарні супереки. ДАЛІ БУДЕ ГІРШЕ. Це лише перша ластівка.

відео дня

Путін таки довів Росію до того стану, коли вона на межі фазового переходу на новий рівень буття. Хоча цю долю вони готували для України.

Путінські пропагандисти любили розповідати що Україна розпадеться "як Югославія", але - схоже - до цього йде саме Росія. Тільки з нюансами. Путін робив все можливе, щоб зробити російське суспільство максимально атомізованим, неспроможним на спротив диктатурі, на консолідацію, егоїстичним та цинічним. Не сказати що це була дуже складна задача, але він все ж зміг досягти в цьому реально великих успіхів.

Хто такий Юрій Богданов

Юрій Богданов - блогер, аналітик, спеціаліст зі стратегічних комунікацій у сфері бізнесу, державного управління та політики. Колишній радник голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації. У 2010 закінчив Київський національний економічний університет.

Приблизно так само він будував власне оточення. Підживлював конфлікти, вступаючи в гру тільки якщо вони виходили з-під контроля. Дуже зручно бути "царем гори", коли твої підлеглі перебувають у постійному русі - ділять потоки, укладають угоди, інтригують один проти одного.

РФ зараз не схожа на маленькі диктатури Африки. Це все ще дуже велика країна, в якій в принципі не можуть не існувати групи впливу чи диференційовані еліти. Що путінську Росію реально зближує з цими всіма диктатурами - так це негативний відбір в еліту. Побудований на принципах клептократичної відданості трону.

Такі режими можуть на окремих ділянках своєї історії бути доволі ефективними. Але вони зберігають цілісність до моменту одного чи кількох руйнівних ударів невдалих зовнішніх чи внутрішніх обставин. Тобто до падіння авторитету центральної влади.

І тут ми згадуємо про Югославію, для занурення якої у хаос війни та взаємної різанини треба було співпадіння кількох ключових факторів, які поступово накопичилися у РФ. Відмінність Росії від Югославії в тому, що в РФ нема таких готових до незалежності регіонів як Словенія чи Хорватія. Тому і сценарій поринання країни в ентропію (з подальшим перетворенням у КНДР, або з добою варлордів) буде відрізнятися від того, що ми бачили на Балканах. Але процес все пішов цілком наочно для нас усіх. Чому далі буде "гірше"?

1. Режим настільки втратив від довоєнного рівня легітимності, що вчорашній бандит може спокійно вирішувати елітарний конфлікт зі зброєю в руках, взяти під контроль мільйонне місто і рушити маршем на Москву.

2. РФ нагенерувала достатньо озброєних озлоблених людей, які вже зараз готові долучатися до мародерства і насилля, до збройного протистояння з власними співгромадянами. Не вибухнуло зараз - вибухне пізніше.

3. Росіяни не здатні до масової мобілізації, демотивовані і позбавлені соціальних ліфтів.

4. Подальша втрата легітимності приведе до ескалації у зараз ще несподіваних місцях: Сибір, Волга, Урал, Північний Кавказ. І армію Кадирова ми знайдемо у Чечні, а не поруч з Путіним.

5. Війна перетворила Росію на зону "підвищених витрат та ризиків". Тому - тільки "швидкі доходи", продати дорожче, купити дешевше, жодних довгострокових інвестицій. І це провокуватиме подальший розкол еліт по декільком напрямкам:

• Економічному.

• Просторовому.

• Релігійно - етнічному.

Війна, кризові явища, які в РФ накопичилися, втрата легітимності доведуть режим до краху і станеться це доволі швидко. В квітні 2022 я очікував що це займе років 5-10. Тепер впевнений що Путін вкладеться в пару років.

Тому я б не засмучувався через те, що тизер завершився так швидко. Найцікавіше автори завжди бережуть на саме кіно. А воно - насувається. Це не принесе нам перемогу завтра, нам ще буде важко, але за ці два дні Росія стала слабшою. І це добре.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти