Путін виявився тупішим за капітана власної охорони

9 квітня 2023, 19:57
Головний глядач для російських пропагандистів – це їхній президент.
Путін виявився тупішим за капітана власної охорони
Путін живе у інформаційній ізоляції / скріншот YouTube

Є така думка, що пропаганда – це такий потік інформації, зроблений спритними хитрунами та умільцями, який має здатність впливати на свідомість людей так, що вони можуть прийняти будь-яку картинку реальності вигідну для тих, хто цю пропаганду замовив. Мовляв, пропагандисти знають якісь там секретні технології, чарівні кнопки, особливі прийоми, НЛП та іншу шаманшину. І мовляв, їхня діяльність здатна зомбувати народні маси.

Це доволі расповсюджега помилка. Картинку світу у своїй голові формує кожна людина індивідуально. І те, яку реальність вона готова прийняти насамперед залежить від рівня її інтелектуального розвитку та властивостей характеру. Якщо людина навіть здається розумною і навіть успішно виконує свої обов'язки в якійсь власній діяльності, це не означає, що її інтелект здатний максимально реалістично і об'єктивно розібратися в непростому устрої світу. Її інтелектуальні здібності цілком можуть бути на рівні дитини або, у кращому разі, підлітка. При цьому перед вами буде зовні цілком доросла людина, яка навіть створює враження людини розумної.

відео дня

Особливий випадок коли інтелект здатний розпізнати обман, а характер не має достатньої сміливості визнати цей обман. Часом не так складно розпізнати брехню, значно важче проявити волю не дурити самого себе і зруйнувати зону комфорту, в якій тебе тримає пропаганда або чийсь хитрий задум.

На жаль більшість людей на нашій планеті не володіють розвинутим інтелектом і здатністю користуватися мисленням щоб успішно шукати відповіді на питання, вирішувати непрості завдання, розрізняти зовні схожі явища і об'єкти і знаходити загальне в здавалося б дуже різному. Саме інтелект і мислення - та властивість, яка дозволяє людині розібратися, де їй брешуть, де вона сама помиляється, і де незаперечні факти, які неможливо ігнорувати. Де очевидна інформація не стикується з тим, у чому тебе хочуть переконати.

Іноді кажуть, що людині потрібно критичне мислення. Але це все одно як сказати: "мокра вода". Мислення саме собою завжди критичне. Воно або є, або його немає. А замість нього в голові і більшості просто суцільний хаос думок та нескінченний внутрішній діалог. І саме наявність мислення – це здатність взяти свої думки в управління і керуючи своім процесом мислення критично оцінити потік інформації, зрозуміти як насправді виглядає реальність. Розібратися в тому, що таке погано, а що таке добре.

Це не пропаганда шукає своїх жертв. Люди шукають свою пропаганду, таку, яку рівень їхнього інтелекту готовий прийняти. Кожен сам вирішує, у що йому вірити, а що заперечувати.

Людський вид у своїй масі інфантильний. Найчастіше люди не хочуть відповідати за своє життя, не хочуть бачити і приймати той незручний факт, що ти сам робиш свої помилки і ти сам є творцем свого настрою, характеру, своїх здібностей і досягнень і як результат – своїх сценаріїв життя. Більшості з нас хочеться, щоб хтось інший нам розповів як треба жити, як бути правильним і добрим, хто друг, а хто ворог, де правда, а де не правда. І бажано простіше, у простих схемах та зрозумілих картинках.

І так, переважна більшість людей не здатні користуватися мисленням і не мають розвиненого інтелекту.

Ми завжди хочемо що б не ми формували свою думку і несли відповідальність за все що ми робимо. Щоб не ми, а батьки, вчителі, начальство, влада, політики, зрештою – бог, диктували нам як жити і що робити.

Тому коли хтось монополізує інформаційний потік і наповнює його будь-якою інформацією, ми з радістю та вдячністю її приймаємо. І звикнувши до створеної для нас комфортної картинки світу, затято заперечуємо все, що може змусити нас в ній засумніватися, все що змушує нас включити мислення, зробити аналіз і знайти відповіді на незручні питання.

Але все одно, серед сотні людей, які поглинають пропаганду з екранів телевізора, будуть одиниці тих, які завжди будуть бачити брехню, нестиковки та порушення логіки та моральних законів. Це люди, у яких інтелект і мислення в наявності і працюють.

Чому росіяни у своїй масі приймають усе, що на них виливають із екранів телевізора? Зручно. Немає альтернативи. Немає необхідності вибирати, робити непросту розумову роботу і брати на себе відповідальність за ту реальність, в якій вони опинилися. Що вони не богом обрана нація, а народ рабів і ізгоїв, що іх влада - це військові злочинці які створили у Росії класичний фашистський режим. Що їхні співвітчизники вбивають мирне населення, жінок та дітей, ґвалтують, мародерствують, руйнують та грабують у сусідній країні. Що в них не велика країна, а імперія зла, де людське життя нічого не варте, а населення просто витратний матеріал для тирана, що захопив владу.

Українці відрізняються від росіян? Так. Але не генами чи особливим складом крові. Нам більше поталанило. Ми вже понад 30 років живемо у конкурентному інформаційному середовищі. Нам доводиться напружувати своє мислення і тренувати свій інтелект, щоб розібратися яким інформаційним джерелам варто довіряти, а яким ні, де правда, а де нас обманюють.

Але навіть серед нас є ті люди, які не здатні включати своє критичне мислення за фактом його відсутності. Ми добре знаємо, що і в українському суспільстві існує таке явище як секти шанувальників того чи іншого політика, який для них є беззаперечним авторитетом. І для якого зв'язки з громадськістю - це мистецтво обману. А свою публічну комунікацію вони будують як токсична пропаганда.

Шанувальники подібних діячів знайшли для себе і прийняли створену зручну для їх сприйняття формулу, а всі факти та інформація, які змусять засумніватися у деклараціях їхнього лідера, затято заперечуються або ігноруються. А ті хто з ними не згоден, люто зазнають образ і хайпу.

Я радив би тим, хто хоче розібратися в суті діяльності того чи іншого політика, сприймати будь-якого з них через презумпцію недовіри і на базі здорового прагматичного цинізму, без жодних соплів захоплення і сліпої віри в їхню благодійність.

Це корисно і для самих політиків. Постійна необхідність доводити власну спроможність соціуму та громадянський контроль - найкраще середовище для народження ефективних державних діячів.

І на завершення. Навіть у Росії наявність в деяких людей інтелекту здатне створювати рідкісні винятки із правил.

Гліб Каракалов, капітан ФСТ, служби охороняючої Путіна, зумів, здавалося б перебуваючи в середовищі, яке вимагає відданості та беззастережного служіння режиму, на відміну від своїх колег розібратися в тому, що відбувається в його країні та хто його "шеф". Зрозуміти, що Путін – військовий злочинець, що війна проти України – це злодіяння, а його служба – це співучасть у злочині.

Так, судячи з його визнання, спрацювало те, що крім російської телевізійної пропаганди він мав можливість бачити те, що для основного населення опинялося за кадром. Та й як офіцер зв'язку та сучасна людина він користувався інтернетом без обмежень. І це призвело його до необхідності організувати свою втечу зі служби та з РФ разом із сім'єю. У нього виявився досить розвинений інтелект, щоб мати доступ до інформації, скласти реальну картинку своєї дійсності і почати щось міняти.

Раджу подивитись його інтерв'ю, яке вже з'явилося в мережі.

І найцікавіше: він підтвердив те, про що ми й так здогадувалися. Путін живе у інформаційній ізоляції. Інформаційну бульбашку навколо російського президента формує обмежене коло осіб. І звичайно, вони орієнтуються на той рівень сприйняття, який відповідає інтелекту російського диктатора.

Путін не користується мобільним телефоном, іншими гаджетами та не ходить за інформацією в інтернет. Всю інформацію йому доставляють на листочках і в папках, у доповідних від спецслужб.

І ще він дивиться телевізор, російські канали! Виходить, що головний глядач для російських пропагандистів – це їхній президент. Він щиро вірить у ту реальність, яку для росіян формують Симонян, Соловйов та Кисельов. Він знайшов свою пропаганду, яка його повністю влаштовує. Правда саме зараз реальність починає все частіше проникати в його бункер і боляче бити його по голові. Новини з фронту, тим, хто їх приносить Путіну, можна буде редагувати не безкінечно.

Інтелект Путіна виявився на значно нижчому рівні, ніж інтелект капітана його федеральної служби охорони.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти