Путін зламає собі шию в Україні, якщо полізе з широкомасштабною війною

21 січня 2022, 06:20
Шляхом Гітлера, який почав війну з бомбардування Києва, Путін не піде – побоїться.
Бомбардування українських міст призведе до катастрофічних для Росії наслідків
Росія не здатна на велику війну – ні економічно, ні політично / REUTERS, Міноборони РФ

Хочу звернутися до українців – не дайте увігнати себе в паніку, не дайте себе розколоти і залякати. Саме на це розраховує Путін. Своїм брязканням зброї і військовими демонстраціями він фактично веде психологічну атаку на Україну і Захід. Якраз такого результату він і намагається домогтися – залякати, деморалізувати, розколоти, придушити волю до опору, перш за все, України.

Це – типовий бандитський прийом. Путін – як відомо, виходець із бандитського Петербурга 90-х. Найближчі його соратники і друзі теж представляли злочинний світ – "тамбовські" та інші. Їхня практика була саме такою – деморалізувати і залякати будь-яких супротивників. Це суто бандитський прийом: залякування і шантаж, рекет.

Я абсолютно переконаний, що Росія фізично не здатна на успішне широкомасштабне військове вторгнення в Україну. Таке вторгнення призвело б до численних фатальних наслідків для путінського режиму і російської державності взагалі. Путін і його оточення – не самогубці. Вони – шантажисти, які вдаються до істеричного шантажу Заходу і України, але не самогубці. Вони хочуть домогтися всього, залякавши і шантажуючи світ.

відео дня

Для путінського режиму головне – домогтися втрати Україною суверенітету, розколу суспільства, дезорганізації української держави і, відповідно, подальшого фактичного приєднання України (формального або неформального) до Російської імперії, яка відроджується у фантазіях і мріях Путіна.

Як я неодноразово зазначав, Путін хоче побудувати третій путінський рейх – після романовського і радянського рейхів. А Україна завжди була діамантом у короні російських імператорів. Допоки Україна вільна, ні про яку імперію не йдеться. А імперія для Путіна – це надцінна ідея.

Але Росія не здатна на велику війну – ні економічно, ні політично. Економіка Росії слабка і залежна від світових ринків. У путінського режиму немає серйозних союзників, а в разі війни, проти нього жорстко виступлять найбільш розвинені країни світу. І навіть у військовому плані Путін не в змозі перемогти в якійсь великій війні проти України. Така війна вдарить, перш за все, по його власному режиму, і він зламає собі в Україні шию, якщо полізе з широкомасштабною війною.

читайте такожОлег Жданов: Путін програє і в разі нападу на Україну, і в разі відступу

Інша справа – провокації. Путіну як чекісту, ветерану спецслужб набагато ближчі гібридні війни, спецоперації, інформаційні диверсії тощо. Саме в цьому ключі він буде продовжувати діяти. Якщо і буде якесь посилення військового тиску на Україну, воно буде якраз у цьому жанрі – використання "іхтамнєтов", провокацій, можливо, спроби пробити "коридор" до Криму. Останнє ще якось імовірно, хоча я теж не впевнений, що вони на це підуть – скоріше, побояться. Не кажучи вже про будь-які широкомасштабні дії у великих містах України – це абсолютно неймовірно. Чим жорсткіше світ обложить провокатора-шантажиста в особі Путіна, який зарвався, тим менша загроза, що він зможе пролити кров.

Крім того, впевнений, що російські військово-повітряні сили міста України бомбити не будуть. Оскільки це призвело б до катастрофічних для Росії міжнародних санкцій. Але якісь локальні провокації і військові операції можливі. Шляхом Гітлера, який почав війну з бомбардування Києва, Путін не піде – побоїться. Хоч він багато в чому його і копіює, але такого безбашенного драйву самогубці, як у Гітлера, у Путіна немає. Не бійтеся його.

Ігор Ейдман, соціолог, публіцист, автор книги "Система Путіна", спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти