Путін погрожує Україні відразу за кількома напрямками

7 жовтня 2023, 06:10
Для Путіна війна в Україні дійсно є війною за майбутнє Росії. Точніше Росії як імперії.
Путін, Володимир Путін
Головний посил виступу Путіна на Валдаї / Колаж Главред, фото скріншот з відео

Коротко по виступу Путіна.

Основний посил - повторення претензій на статус геополітичного гравця. Простими словами - давайте ділити світ разом. Підтвердженням цього є чотири ключові тези Путіна

а) визнання недієвості старих механізмів вирішення суперечок (це правда). Але паралельно з цим звинувачення опонентів в диктаті, в тому числі щодо РФ (тут, скоріше, класична конструкція російської пропаганди).

відео дня

б) неприйнятність диктату одними країнами правил для інших (зв'язок з п. 1)

в) одночасно з цим пасажі щодо Вірменії (не послухалися РФ - отримали проблеми) і пасаж щодо України (фактично тези про перебудову країни)

г) спроба розвинути тезу про Росію як цивілізацію "без кордонів". Де згадував навіть "співвітчизників" у Південній Америці.

При цьому розуміння технологічної відсталості самої Росії і заяви про неприйнятність створення бар'єрів передачі технологій. Тут маємо те, що ми з Ілією Кусою помічали ще в 2017-18 роках - бажання Кремля вскочити в новий технологічний уклад завдяки статусу "супердержави". Тобто не конкуренція і спроба створити (купити), а отримання завдяки своєму "функціоналу" або статусу.

Відповідно, для Путіна війна в Україні дійсно є війною за майбутнє Росії. Точніше Росії як імперії.

Але, не маючи можливості швидко вирішити питання Путін погрожує відразу за кількома напрямками:

1. Затяжною війною, яка буде природно дорогою, в тому числі для партнерів України

2. На тлі затягування війни, спробами створювати додаткові супутні кризи. Тут прикладом є пасажі про антиколоніалізм, звернення до Японії щодо варіантів розвитку відносин, посили до Іраку.

Була спроба шантажувати умовний "Захід" зближенням з КНР та Індією. Підкреслено коректне опис взаємин як "спрямованих на розвиток" адресовано не Пекіну, а Вашингтону. Чому так? Путін говорив про контакти в рамках китайських ініціатив. І навіть зустріч з Сі - на полях саміту по "поясу і шляху". Тобто підкреслюється китайський (а не російсько-китайський) трек по якому може піти РФ.

Передбачувана, але цікава заготовка з Карагановим щодо ядерної зброї. Путін, після того як його обсмикнули з шантажем ЯЗ в 2022 і з Заходу і зі Сходу підходить до теми більш акуратно. Заявляти про зміну порога застосування не посмів. Але шантажує відновленням випробувань. А так само підкреслено багато говорив про застосування зброї в разі "загроз російській державі". Останнє знову, швидше адресовано, партнерам України і, в деякому роді є посилом (або проханням) збереження обмежень на застосування Західної зброї по російській території.

Водночас Путін кілька разів повторив про цивілізаційну єдність з Європою. Чого в минулих виступах окремо не підкреслював.

Висновок:

маємо шантаж і запрошення до діалогу. Для американців загрози сформульовані у вигляді ЯЗ і зближення з КНР. Для ЄС - затяжна війна в Україні і можлива поява нових кризових майданчиків. Таким чином, ключова цільова група - європейські політики, які, на думку Путіна, можуть виступити якимись посередниками або партнерами по консультаціях. Тим більше, що в ЄС входять різні держави.

При цьому варіант існування України в уяві Путіна - зона, на яку (хоча б частково) поширюється вплив Кремля.

Терміни? До виборів Путін буде говорити тільки з "позиції сили"- тобто коли Україна здається або її "зливають". Але таке вкрай малоймовірно. Тому розрахунок кремлівського царя на можливі розмови після своєї виборчої кампанії. До цього часу він спробує показати "силу" - як обстрілами, так і, як мінімум, утриманням фронту.

Хто такий Ігар Тишкевич

Білоруський аналітик, публіцист, блогер, експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" Українського інституту майбутнього. Автор аналітичних публікацій про білоруську та українську політику та економіку. Дослідницькі інтереси: еволюція політичних систем і політичних інститутів у країнах, що переживають трансформацію; суспільні відносини, можливості корекції системи відносин і впливу на неї; зв’язок економічних відносин і міжнародної політики, взаємний вплив; регіональна політика – Східна Європа і Причорномор’я. Розробив низку навчальних програм та тренінгів з комунікацій, політичних кампаній, пише uifuture.org.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти