Рівняння на Амстердам: чому зростають ціни на паливо і до чого тут Україна

13 січня 2022, 06:13
Рекомендовані ціни Мінекономіки, які викликали зростання палива, прив'язані до котирувань, які не мають відношення до українського попиту на бензин.
Бензин
Бензин і дизельне паливо в Україні з початку січня подорожчали на 1 гривню / УНІАН

З початку січня ціни на бензин і дизельне паливо в Україні суттєво зросли - у роздрібних мережах АЗС вартість пального збільшили в межах 0,2-1 гривні за літр.

На це вплинуло кілька факторів. Перш за все, зростання вартості палива на кордоні, яке триває і формує об'єктивні причини для подорожчання палива на заправках. Однак варто відзначити, що це підвищення не настільки істотне, щоб підвищувати ціни відразу на 1 гривню.

При цьому є ще один дестабілізуючий фактор - публікація Мінекономіки рекомендованих цін на паливо, які не відображають реального співвідношення попиту і пропозиції на українському ринку.

відео дня

Оскільки ці ціни влаштовують всіх учасників ринку і де-факто є обґрунтуванням для підвищення цін, їх публікацією Мінекономіки фактично рекомендували трейдерам підвищити ціни на 1 гривню, хоча об'єктивних підстав на момент виходу рекомендацій для такого зростання цін не було.

Таку відмінність можна пояснити тільки досить дивною методикою визначення цих рекомендованих значень, яка заснована на прив'язці цін в Україні до котирувань, що визначають вартість поставки палива річковими баржами в район Амстердама.

Чому ціни в Україні прив'язані саме до цього показника - це таємниця за сімома печатями. Швидше за все, тільки ці котирування і були в розпорядженні Нафтогазу, якому, знову ж таки незрозуміло з яких причин, доручено визначення рекомендованих цін.

читайте також"Таких високих цін палива в Україні ще не було": експерт назвав нову вартість бензину і ДПОднак далеко не факт, що надалі ціни продовжать зростання, оскільки є об'єктивні фактори, які говорять про зворотне. Адже немає підстав для зростання ціни на кордоні. Підвищення вартості палива вже відбулося на біржах, і будь-яке подальше подорожчання буде вже надуванням міхура на нафтових біржах, тому що нафтові котирування Brent вийшли на рівень 84 долара за барель, і вище їм рости вже нікуди. Тільки на інформаційних приводах - "омікронах" та інших очікуваннях, пов'язаних з припиненням пандемії вище котирування нагнати ціни навряд чи можливо.

Так що вже найближчим часом варто очікувати відкату котирувань, а це означає, що далі цінам на кордоні рости буде вже нікуди, і, отже, ціни на бензин і дизель не будуть рости і всередині країни. Однак відкат котирувань не призведе до зниження цін, максимум - до їх зупинки на колишньому рівні.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти