Чи реальна загроза диверсій Росії в Скандинавії

20 квітня 2023, 19:20
Бійці російського спецназу часто відвідували територію архіпелагу Шпіцберген і материкову частину Норвегії, проводячи там розвідку місцевості.
Коваленко, ракета Циркон
Коваленко розповів, чи реальна загроза диверсій Росії в Скандинавії / скріншот з відео

У країнах Скандинавії стурбовані тим, що в північних водах російські судна проводять розвідку з метою визначення розташування інтернет і силових кабелів, нафтопроводів і вітряних електростанцій.

Чи реальна загроза таких диверсій від рф?

Так.

відео дня

1 липня 2019 року в Баренцевому морі затонув надсекретний і унікальний для російського флоту підводний човен АС-12 "Лошарик". Цей човен називали науковим, для виконання гідрографічних досліджень, але ніколи тим, чим він був - диверсійним АПЧ (атомним підводним човном).

6 липня, в умовах підвищеної секретності в Санкт-Петербурзі були поховані загиблі на АС-12 офіцери вищого рангу, а на приховування трагедії було виділено $3 млн, щоб в інформаційному просторі нівелювати і розмити будь-яку інформацію про "Лошарик". І не дарма...

Адже, якщо перерахувати версії, чи міг "Лошарик" відпрацьовувати взаємодію з різними системами зброї, імітуючи поки ще не існуючу зброю "судного дня" - проєкт "Посейдон" з його носіями АПЛ БС-136 "Оренбург" або БС-64 "Підмосков'я" — звичайно ж, міг!

Чи міг "Лошарик" відпрацьовувати порушення цілісності і здійснення прослуховування підводних цивільних і військових кабелів зв'язку або розміщення російської позиційної системи підводного спостереження "Гармонія" і розміщення виробів для боротьби з гідроакустичною протичовновою системою sosus? Звичайно ж, міг!

Чи могла АС-12 відпрацьовувати мінування морської інфраструктури ймовірного противника? Безумовно. В СРСР і в Росії були спеціальні підрозділи бойових плавців, які повинні були виконувати завдання з мінування об'єктів інших країн в морській зоні.

У 1991 було мінування нафтовидобувних платформ в акваторіях Північного і Норвезького морів, яке провела команда бойових плавців Балтійського флоту. На місце мінування їх тоді доставило гідрографічне судно "ГС-301". Гідрографія, кажете? Наука?

У квітні 2019 норвезькі рибалки виявили в районі Фіннмарк кита-білуху із закріпленою на ньому камерою типу GoPro. Примітно, що білухи, улюблений об'єкт для проведення експериментів Головного управління глибоководних досліджень ВМФ, до якого були приписані загиблі на АС-12 офіцери.

Так само повідомлялося, що бійці російського спецназу часто відвідували територію архіпелагу Шпіцберген і материкову частину Норвегії, проводячи там розвідку місцевості, вивчали важливі об'єкти інфраструктури. МО Норвегії тоді відмовилося коментувати цю інформацію, по суті, не спростувавши її.

Це лише невелика кількість з усіх тих випадків, які були зафіксованими у північних водах до 2022 року, а після, для Росії стратегічно важливо цю діяльність інтенсифікувати. До того ж, морські диверсії дають Росії серйозну перевагу.

Наприклад, підрив кабелю зв'язку. Необхідно проводити розслідування, щоб звинуватити у скоєному, наприклад, Росію. А глибоководні розслідування - це непростий і трудомісткий процес. Це дозволяє Росії вигравати час, отримуючи дуже швидкий результат, без наслідків для себе.

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти