Референдум щодо Донбасу: народ завжди правий?

13 грудня 2021, 08:13
Якби в 39-му хтось запитав народи Франції та Англії, чи хочуть вони оголошувати війну Німеччині через якусь Польщу, можна стверджувати напевно, що охочих майже не знайшлося б.
Володимир Зеленський
Володимир Зеленський заговорив про референдум щодо Донбасу / скріншот ТСН

Як істинно народний президент, Зеленський хоче провести референдум щодо долі Криму і статусу Донбасу. І це правильно. Нехай народ вирішує.

Народ завжди правий. Якби в 39-му хтось запитав народи Франції та Англії, чи хочуть вони оголошувати війну Німеччині через якусь Польщу, можна стверджувати напевно, що бажаючих би майже не знайшлося.

читайте такожГра в референдумІ Черчіллю, після поразки Франції треба було не войовничі промови штовхати, не пропонувати своєму народу, "нічого, крім поту і крові", а запитати у цього самого народу, чого він хоче, а народ явно хотів миру. Хто ж хоче вмирати?..

відео дня

І Сталіну треба було ще в липні 41-го вийти до народу, і чесно визнати - так і так, ми, кляті більшовики, просрали країну, давайте проводити референдум, і з Гітлером домовлятися. Ну а що?..

І майданівцям у 2013-2014-му треба було у народу запитати. Адже велика частина народу вдома сиділа в теплі, біля телевізора - адже важливо знати їхню думку. Раптом їм Янукович милий? Адже хтось же його обирав?..

Тут ще дуже важливо правильно сформулювати питання. Адже якби українців в 1991-му запитали: чи хочете ви незалежності, яка означатиме те, що колишні партократи і майбутні оліграхи вкрадуть і розорять дев'ять десятих колишньої соціалістичної власності, ви станете жебраками, і вами правитимуть безсоромні політикани - навряд чи б з такою постановкою питання багато хто погодився.

читайте такожЗеленський назвав умову проведення референдуму з питання Донбасу і КримуТак і по Криму, Донбасу треба правильні питання ставити. Нема чого кричати "чий Крим?!". М'якше треба, інтелігентніше, по-народному:

Чи виступаєте ви за те, щоб відкласти повернення Криму в Україну на 10 років, заради економічного процвітання?..

Чи згодні ви зі збереженням особливого статусу Донбасу на 10 років, заради закінчення війни?..

Приблизно так. Шефір поправить. А народ розумний, він зрозуміє, і зробить правильний вибір.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти