Росія вже програла повітряний бій з Україною

19 травня 2023, 06:20
Відносно успішне відбиття ракетних ударів по Україні підказує Заходу, що процеси постачання потрібних нам коштів, ресурсів і матеріалів потрібно прискорити.
Кинджал, Міг, Росія
Росія вже програла повітряний бій з Україною - Віктор Кевлюк / Колаж УНІАН,"ФАН"

Збиті російські "Кинджали" над Києвом - це не інцидент. Це - підтвердження того, що одна сторона програла протиповітряний бій іншій. Це, скоріше, військова поразка.

Багато людей, які стежать за розвитком подій в Україні, роблять свої висновки. Військові, які спостерігають за війною, зрозуміли, що "Кинджал" можна перехоплювати і збивати, але для цього треба мати відповідні інструменти.

Тому вони напружують своїх політиків, щоб ті давали гроші, адже батарея ЗРК Patriot коштує мільярд доларів, і здати пляшки після Нового року для її покупки недостатньо, тут потрібні серйозні гроші. Відповідно, політики бачать: якщо військові мають таке озброєння, можна спати відносно спокійно, бо це працює, як перевірено в Україні. Платники податків дивляться на цю покупку як на те, що вони, мовляв, недарма давали гроші уряду, і це працює.

відео дня

Всі, хто працюють над іміджем, розуміють, що в черговий раз підловили Росію на брехні. З іншого боку, торгівля зброєю так і працює-всі розповідають про суперздатності того, що виробляють і хочуть продати. Це нормально, що хтось розповідав, що цю ракету неможливо збити. Засоби ураження і протидії розвиваються в діалектичній єдності - якщо хтось створив зброю для вбивства, то обов'язково щось створять і для захисту. І кінця-краю цієї спіралі розвитку немає. Просто все зрозуміли, якщо мати ЗРК Patriot останньої модифікації, то тоді у вас є надійна і ефективна система ППО.

З досвіду попередніх поразок, Росія буде біситися. Слід очікувати чергових ракетних ударів - вони також будуть мстити, розповідати про "діди воювали" та ще нести дурниці. Але однозначно варто очікувати певного загострення. Прояв цього загострення - чи то масована ракетна атака, чи то пуск ракет з Чорного моря, чи то зліт літаків з Енгельса або десь ще, або ж запуск всіх відразу залишків "Шахедів" або буде щось на фронті, в Бахмуті, Авдіївці або Мар'їнці. Тобто, безумовно, будуть відволікати увагу російського суспільства від цієї військової невдачі шляхом створення якоїсь "перемоги".

Хто такий Віктор Кевлюк

Експерт Центру оборонних стратегій. Полковник запасу. Має за плечима 35 років військової служби. Був начальником організаційно-мобілізаційного управління штабу ОК Захід (2014-2018), начальником центру цивільно-військового співробітництва ЗОШ ЗСУ (2018-2020).

Ця поразка для РФ як початок перелому руки-немов би і синяк, набрякає, але наслідки ще не настали. Але вже є усвідомлення того, що сталося щось погане. Зверніть увагу на поведінку китайських дипломатів - після візиту Сі Цзіньпіна до Москви, дипломатичний десант Китаю в Європі активно працює, намагаючись відмежуватися від РФ. Мовляв, Китаю нема чого ділити з Європою, ми маємо спільні погляди на свободу і демократію. Тобто геополітичний удар нібито завдавали по Росії, а вдарив Він по Китаю. З цього можна зробити висновок, що українська ППО знищенням шести гіперзвукових ракет подає сигнал демократичній частині світу про те, що Patriot працює.

Всі, хто мав якісь посягання на спірні території, тепер серйозно задумається, адже гіперзвукова зброя не виправдала своїх очікувань. Тому геополітичний ефект від поразки РФ буде проявлятися в найнесподіваніших місцях. Росія вже зрозуміла, що стала країною-вигнанцем, а її імідж вже більше нічим не зіпсувати, тому що гірше нікуди.

Те, що ми відносно успішно відбиваємо російські ракетні удари по Україні, підказує західним інвесторам нашої перемоги, що процеси постачання потрібних нам коштів, ресурсів і матеріалів потрібно прискорити, тому що війна дещо затягнулася, а це не вигідно нікому. Треба ставити крапку, яка може бути поставлена ЗСУ тільки на полях боїв в Україні.

Тому, безумовно, нам допомагатимуть до нашої повної перемоги і військової поразки Росії. Всі розуміють, якщо Росію не добити зовсім, то через 10-15 років вона відновиться і знову почне те, що починала завжди. Хтось із західних дослідників провів цікаве дослідження і проаналізував військові кампанії РФ за останні 300 років. І дійшов висновку, що в тих кампаніях, де Росія перемагала, перемога наступала через 8 місяців з початку війни. Або ж наступала поразка через 18 місяців. Відповідно, у нас зараз триває 14 місяць від початку вторгнення, тому, як показує історія, залишилося недовго.

Віктор Кевлюк, полковник запасу, експерт Центру оборонних стратегій, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти