"Шойгу! Герасимов! Де бойові броньовані машини?"

18 вересня 2023, 08:54
881
Якби російські війська мали б повну штатну комплектацію, то вони б могли здійснювати наступи по широкому фронту.
САУ 2С34"Хоста"
САУ 2С34 "Хоста" / Вікіпедія

Пам'ятаю як у 2022, викладаючи фото та відео підбитої або трофейної техніки я дивувався коли бачив рідкісні екземпляри. Наприклад, САУ 2С34 "Хоста" або БМП-2м, БМП-1ам "Басурманін". Але це були рідкісні, але не унікальні ББМ.

Тільки за цей тиждень в зоні бойових дій можна було помітити дві не просто рідкісні для російської армії ББМ, а по справжньому - унікальні.

Перша, це САМУ 2С31 "Вена", вироблено яких було кілька одиниць, а друга - це українська БМП-1у з БМ "Шквал", яку росіяни затрофеїли в Грузії в 2008.

відео дня

Висновки з появи в зоні БД таких унікальних, в повному розумінні слова, одиниць, не змусили себе довго чекати і вони гранично вірні - російським окупаційним військам критично не вистачає ББМ в підрозділах, тому їх відсутність компенсують всім, що є під рукою, здатне їздити/стріляти.

При цьому, не є вже певним дисонансом поява гомункулусів, у вигляді встановлених на МТ-ЛБ або інші рухливі засоби, що не володіють вогневим потенціалом, безглуздих джерел цього самого вогневого потенціалу. Наприклад, флотської 25-мм Спаркі 2м-3м.

В цілому, дані явища свідчать про глибоку деградацію механізованої компоненти в російських військах. І деградація ця куди глибша і масштабніша, ніж ви можете собі уявити.

Так, днями, Костянтин Машовець опублікував аналіз груп військ, що оперують в Україні.

Наприклад, ГВ "Захід" на Куп'янському напрямку, чисельністю 52,5 тис К.С. має на озброєнні 489 танків і 628 ББМ.

По-перше, ця ГВ має некомплект по техніці: танків - 237, ББМ-1 550!

По-друге, співвідношення танків і ББМ в підрозділах майже 1 до 1, що кричущий моветон!

Розглянемо інший приклад, групу військ" Схід", що оперує в Запорізькій області.

Це 110,5 тис к.с., 590 танків і 1275 ББМ. Здавалося б, непогано? Але ні. Нестача по танках 928, по ББМ - 3 279. Крім невідповідності штатної комплектації, ще й співвідношення танк/ББМ не 1 до 3, а 1 до 2.

Це все вказує на те, що темпи компенсації втрат ББМ в російських військах мало чим відрізняються від темпів компенсації танків, але ББМ має бути в 3 рази більше ніж танків. А виходить так, що основний ББМ в російських військах стають танки, з усіма негативними наслідками.

І так, для особливо дотепних поясню, якби російські війська мали б повну штатну комплектацію, то вони б могли здійснювати наступи по широкому фронту, а не сидіти в обороні, яку не завжди утримати можуть, навіть маючи кількісну перевагу.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти