Штам Дельта: чому хворітимуть підлітки і що потрібно робити вже зараз

15 липня 2021, 06:32оновлено 15 липня 2021, 09:07
Українських школярів не потрібно переводити на дистанційку, а стежити за мікрокліматом в закритих приміщеннях.
діти, коронавірус
Фото pixabay

Справді, підлітки частіше заражаються штамом Covid-19 Дельта. Ковід молодшає і нові випадки з'являються серед дитячого населення (включаючи важкі форми), але поки це не носить той масовий характер, як у групах ризику. І оскільки в Європі групи ризику вакциновані, відповідно, тому там сьогодні і не помічений високий ріст госпіталізацій і смертності при тому, що рівень захворюваності там високий.

При цьому, українських школярів не потрібно переводити на дистанційку, а стежити за мікрокліматом у закритих приміщеннях.

читайте такожЕпідемія дельти в Україні може бути гіршою, ніж у Росії-епідеміолог Андрій АлександрінЄ цікава гарвардська методика з визначення рівня вуглекислого газу в замкнутих приміщеннях, за допомогою якої можна чітко спрогнозувати, який рівень поширення повітряно-крапельних інфекцій в закритих приміщеннях. Стежити потрібно за трьома показниками: рівень вуглекислого газу, температура повітря і вологість. Щоб не допускати поширення інфекцій, потрібно використовувати природну вентиляцію (якщо немає грошей на створення механічної) і паралельно монтувати якісну механічну. Адже ми живемо у світі мікроорганізмів, а не вони в нашому, а тому нам доведеться навчитися з ними співіснувати. На жаль, за півтора року Україна системно взагалі нічого не зробила для того, щоб зробити цей крок назустріч і навчитися мінімізувати ризики. Єдиний шанс для українців уберегтися - це масова вакцинопрофілактика, яка поки не особливо вдалася.

відео дня

В Україні практично не існує культури контролю вентиляції в приміщеннях. Більше того, на законодавчому рівні це питання не регулюється. Хоча з 1 січня в Україні набув сили санітарний регламент, що стосується певних вимог до дитячих садків і шкіл. У ньому, в принципі, написані правильні речі - наприклад, рівень вологості повітря в приміщенні повинен бути мінімум 40-60%, а температура - від 18 до 21 градусів Цельсію.

читайте також"Буде дуже погана осінь": Комаровський попередив про наближення спалаху небезпечного штаму ДельтаКрім того, було видано постанову Кабінету міністрів про посилення контролю щодо виконання цих вимог. Тобто держава видала папірець, але не дала ніякого додаткового фінансування школам і садкам і відразу ж посилила контроль, чим фактично створюються корупційні ризики і заново створюється та ж система хабарів, у якій ми жили раніше. Але роль держави - це не тільки видати папірець, а й дати готовий інструмент, яким би могли користуватися люди. А для цього потрібно запросити фахівців, які в цьому розбираються, зробити докладний стратегічний план по впровадженню інфекційної безпеки в садах і школах, прорахувати і закупити необхідну кількість обладнання і тільки потім встановити його в школи, навчивши при цьому дітей і батьків, тим самим схиливши батьків правильному використання.

Іншими словами, це складна системна робота, якою потрібно займатися. Але в нашій країні цього не відбувається. Тому, як свого часу лаяли санепідслужбу (хоч і було за що), так зараз ми знову повертаємося до створення нової вертикалі - Центру з контролю захворювань - і даємо їй ті самі функції, які були у СЕС. Вони тепер теж будуть ходити, перевіряти, але ніхто не думає ні про соціально-критичні об'єкти, ні про садки і школи, ні про транспорт.

Тому ситуація, з якою ми зіткнемося незабаром, знову буде катастрофічною, після чого нам в черговий раз нинішній міністр охорони здоров'я розповідатиме про те, що під час пандемії ми втратили 900 медичних співробітників, наших ангелів-хранителів. Але це - злочинні заяви, за які чиновники мають сидіти у в'язниці і відповідати перед народом, оскільки Україна посідає перше місце в Європі за профзахворюваннями від COVID-19, і це чіткий показник того, що держава взагалі не цінує людські життя.

Андрій Александрін, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти