Система ППО та нові Javelin: як США планують допомогти Україні дати відсіч Росії

24 листопада 2021, 19:48оновлено 25 листопада 2021, 00:08
Штати нададуть Україні системи, які відлякають Росію і не дадуть широко використовувати авіацію та бойові гелікоптери проти нас.
США збираються надати Україні Javelin, міномети, системи протиповітряної оборони та ракети Stinger, а також гелікоптери Мі-17
Штати готуються надати Україні нові види озброєння / Reuters

Адміністрація президента США Джозефа Байдена розглядає можливість відправити додаткову зброю в Україну на тлі побоювань щодо можливого вторгнення Росії, повідомляє CNN. Штати Україні збираються надати нові протитанкові ракети Javelin, міномети, системи протиповітряної оборони та ракети Stinger, а також гелікоптери Мі-17.

Тема розширення переліку озброєння, яке може бути надане Україні, стала досить актуальною і цікавою на тлі останніх подій.

Весь спектр зразків озброєнь, які можуть бути надані, цілком адекватний тим завданням, з якими можуть зіштовхнутися Збройні сили України у форматі протистояння російській агресії в більш потужній формі.

відео дня

Stinger – це системи протиповітряної оборони ближньої дії. Вони можуть мінімізувати готовність росіян використовувати авіацію і гелікоптери проти України. У нас, звісно, є значна кількість радянських переносних зенітно-ракетних комплексів та були варіанти модернізації цих комплексів, але Stinger, якщо вони будуть у сучасній версії, дозволять суттєво посилити захист переднього краю. Їх зможуть використовувати сухопутні війська та сили територіальної оборони.

Stinger можуть стати певною "парасолькою", яка дозволить відлякати агресора широко використовувати авіацію і бойові гелікоптери проти України.

До того ж, Stinger є система, яка легко опановується особовим складом, тож проблем навчитися її застосовувати не буде.

Javelin – це система озброєння, яка може знищувати броньовані цілі на відстані до 2,5 км, а при нових версіях навіть до 5 км. Головна перевага цих систем полягає в їхній здатності знищувати броньовані цілі атакою згори. Також вони забезпечують самостійне наведення ракети на ціль і нівелюють будь-які броньовані переваги російської бронетехніки на полі бою (саме тому що знищують цілі згори).

Нещодавно пролунали повідомлення з вуст голови розвідки Буданова про те, що українські військові вже використовували Javelin, але інформації про це з інших джерел немає.

У будь-якому разі це буде гарною допомогою. До того ж, ми вже маємо підготовлений персонал, який пройшов навчання у майже всіх бригадах щодо опанування Javelin. Тож проблем із цією технікою точно не буде.

читайте такожДопомоги чекати не варто: чому в разі наступу Росії Україна лишиться одна

Мі-17 – з освоєнням цих гелікоптерів теж не буде проблем. Адже Україна свого часу навіть обговорювала з американською стороною ремонт гелікоптерів Мі-8 і Мі-17, які використовувалися в Афганістані, із залученням українських підприємств оборонної промисловості. Передача Мі-17, які оснащувалися українськими двигунами й сучасною авіонікою, буде хорошим способом посилити нашу армійську авіацію. Особливо якщо це буде допомога, а не продаж Україні цих зразків.

Міномети – поки що немає деталізації, про які саме калібри йдеться. Але в будь-якому разі, якщо міномети прийдуть зі своїми мінами, то проблем з опануванням цієї зброї не буде.

Тепер головним викликом є те, яким чином конгресмени та чиновники в Пентагоні будуть оцінювати баланс техніки, яка може бути передана Україні, чи вплине вона характер відносин із Російською Федерацією, зокрема, чи не призведе це до дестабілізації, чи не буде потрактована передача цих зразків Росією як дестабілізуючий чинник, коли саме буде передана ця техніка – раніше чи лише тоді, коли почнуться бойові дії. Політична та юридична тяганина буде більш складною при ухваленні рішення, ніж визначення переліку озброєнь, яке може бути потрібним Україні.

Той арсенал, який нам збираються надати нам США, є цілком адаптивним до найбільш актуальних потреб у бойовому протистоянні.

читайте такожТут буде пекло: наскільки ймовірне вторгнення Росії в Україну взимку

Як вплинуть ці повідомлення на Росію, чи стримають вони її від агресії? Передусім ми не розуміємо, що робить і планує робити Росія. Тому що лунають і заяви Путіна про те, що треба тримати в напрузі Захід, і з’являються дивні аналітичні матеріали (зокрема, був цікавий матеріал Владислава Суркова про те, що Росія буде розширюватися). Але в будь-якому разі гра є дещо більшою, ніж питання просування Росії територією України.

Зараз оприлюднюється чимало факторів, які можуть вплинути на плани і наміри Російської Федерації. З іншого боку, є чимало способів, якими РФ може вплинути на Європу за допомогою посилення і збереження газової залежності ЄС від Росії або через створення дестабілізуючих та постійно нависаючих військових загроз. А вони нависають по всьому ланцюжку: Балтія, Польща, Україна тощо. Ця нависаюча потужність буде існувати постійно з загрозою переходу у гарячу фазу.

Тож я думаю, що тема українсько-російського протистояння вийшла на новий рівень, де окремі країни на кшталт США готові говорити про надання конкретної військової допомоги Україні, а решта європейських країн спираються на способи дипломатичного впливу на РФ. Але через відсутність розуміння того, що саме робитиме завтра Путін, не можна спрогнозувати і те, яка дія матиме вирішальне значення.

Сергій Згурець, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express, експерт з питань оборонних технологій, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти