Ситуація в Казахстані і наслідки для нас

5 січня 2022, 14:22оновлено 10 січня 2022, 11:20
Те, що відбувається в Казахстані - натяк владі Зеленського, що терпіння людей не безмежне.
Казахстан
Казахи швидше за українців перейшли до прямого протистояння з силовиками / REUTERS

Так сталося, що кілька років тому представники опозиції Казахстану звернулися до мене з пропозицією допомогти їм політтехнологічно організувати якийсь єдиний рух з прицілом на успішну участь у виборах. Співпраця не склалося, тому що у них не склалося з фінансами. Проте ситуація в Казахстані мені не чужа.

Не вдаючись в подробиці, позначу основні характерні особливості в порівнянні з Україною і Білоруссю.

читайте такожПротести в Казахстані: в Алмати мітингувальники захопили колишню резиденцію президента і мерію1. Причина - внутрішня, як і в Україні, і в Білорусі. Це, перш за все, очевидна несправедливість у розподілі суспільних багатств. Плюс погані рішення влади без нормального пояснення їх причин населенню.

відео дня

2. Центр зовнішньої організації протестів в особі банкіра-втікача Мухтара Аблязова є, але його вплив куди менший, ніж вплив подібних центрів на події в Білорусі. З Україною взагалі порівнювати нічого.

3. Протести в Казахстані - економічні, а не політичні. У Києві та Мінську протести були відразу політичними.

4. І в Казахстані, і в Білорусі, і у нас активною частиною протестів є націоналісти, причому, радикалізм казахів порівняний з нашим "Правим сектором".

5. Влада в Нур-Султані значно слабша за владу в Мінську, реально підтримки у неї менше, ніж було у Віктора Януковича.

6. Казахи найшвидше, швидше навіть українців, перейшли до прямого протистояння з силовиками і захоплення адміністративних будівель. І частина силовиків вже вважала за краще не брати участь у такому протистоянні. Протестувальники вже взяли штурмом мерію в Алма-Ати - другого за значимістю міста в країні.

читайте такожРеволюція в Казахстані: люди захопили міськадміністрації і висунули владі нові вимоги7. Протести в Казахстані б'ють по інтересам РФ і Китаю. Нас безпосередньо не стосуються, але Україна на їхньому тлі може піти на другий план міжнародного порядку. Чим може скористатися РФ.

8. Вважаю, що протести в Казахстані переможуть і буде переформатування влади. З відповідною дерусифікацією. Києву треба б скористатися ситуацією для створення антиросійського поясу.

9. Не думаю, що Кремль спробує анексувати північні області Казахстану — сил недостатньо. Але біженців звідти буде безліч, в тому числі, і в Україну. До цього треба готуватися.

10. Ситуація в Казахстані - натяк владі Зеленського, що терпіння людей не безмежне.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти