Смерть Путіна не закінчить війну

7 жовтня 2024, 14:47
594
У російського диктатора Путіна 7 жовтня день народження, і в цей день йому багато хто бажає скоріше сконати.
Нова ітерація Путіна цілком можлива навіть після його смерті
Війна не закінчиться навіть після смерті Путіна, бо все, що він робить, влаштовує росіян / колаж: Главред, фото: ОК "Захід", скріншот YouTube

Долучаюся до тих, хто бажає Путіну якомога швидше здохнути. Але я не настільки оптиміст, щоб вірити в те, що його здихання раптом зупинить війну.

Насправді Путін є цинічним пристосуванцем. Його кар’єра як російського імперця є відображенням лише того, що в російському суспільстві домінують імперські настрої. Путін починав як ліберал і прозахідник, але, побачивши зміну настроїв у Росії, пристосувався до них і змінився.

Тому я далекий від віри в те, що після смерті Путіна війна закінчиться, а російське суспільство зміниться. Ні, на жаль, не Путін зробив росіян імперцями, а російське імперське суспільство зліпило саме такого Путіна, який повністю задовольняє настрої росіян.

відео дня

До того ж у сьогоднішній Росії не помітно жодної впливової політичної фігури, яка могла б хоча би протиставитися імперським настроям, не кажучи про те, щоб спробувати їх зупинити. У Росії бракує навіть просто голосів, які б говорили, що війна – це погано й неприпустимо. Навіть серед російських лібералів, не кажучи вже про політиків, які мають вплив на суспільну думку в РФ.

Допоки Росія існуватиме в її нинішньому форматі, тобто як імперія, допоки вона не зазнає гучної військової поразки, допоки країни, які призведуть РФ до цієї поразки, не проведуть політику деімперіалізації і не допоможуть росіянам позбутися імперських комплексів, нова ітерація Путіна буде цілком можливою навіть після його смерті.

Історія свідчить про те, що такі фігури, як Путін, як правило, погано закінчували: вони або гинули внаслідок переворотів, коли переставали задовольняти оточення, що їх підтримувало, або на них чекала природна смерть, але така, як у Сталіна, який подихав у калюжі власних екскрементів, допоки інші чекали, коли це нарешті закінчиться.

Навряд чи на Путіна чекає якийсь радісний кінець, ба навіть урочистий похорон. Можливо, я містик, але переконаний, що за свої вчинки доведеться нести відповідальність не тільки за життя. Тож відповідальність Путіна точно наздожене, бодай перед смертю.

Хоча, звісно, жалюгідний кінець Сталіна не заважає росіянам досі захоплюватися ним. На жаль, смерть Сталіна, Путіна чи ще когось із конкретних виразників російських імперських настроїв зовсім не означає кінець цих настроїв. Вони житимуть доти, доки Росія зберігається в її нинішньому форматі, доки під нею лишаються поневолені народи, доки РФ не буде розбито і не проведено деімперіалізацію на зразок тої, яку провели з нацистською Німеччиною.

Володимир В’ятрович, народний депутат України, історик, колишній директор Українського інститут національної пам’яті, спеціально для Главреда

Хто такий Володимир В’ятрович

Володимир В’ятрович – історик, публіцист, політик, громадський діяч, доктор філософії (кандидат історичних наук), народний депутат України IX скликання.

Був очільником Українського інституту національної пам'яті (з 25 березня 2014 року по 18 вересня 2019-го), головою вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів), членом наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", ексдиректор Архіву Служби безпеки України (2008-2010 роки), пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти