Сплеск невдоволення: чому в Україні тривають напади на активістів

29 жовтня 2021, 06:00
Суспільство, яке знаходиться у стані війни і переживає сплеск насилля, заточене на вирішення своїх проблем насильницькими шляхами.
Сплеск невдоволення: чому в Україні тривають напади на активістів
У Сумах під час нападу вбили представника "Правого сектору"/ Суспільне

Днями у Сумах біля під'їзду власного будинку вбили представника "Правого сектора" Олександра Іваніну.

Суспільство, яке знаходиться у стані війни і переживає сплеск насилля, так чи інакше заточене на вирішення своїх проблем насильницькими шляхами. Тим паче, що досить багато людей, які вважають себе активними діячами, не зупиняються на тому, щоб діяти у рамках закону.

Є декілька причин того, чому це відбувається. Перша - це культура, яка тимчасово в нас існує. Певною мірою, кількість насильницьких злочинів в Україні знижується. Виходячи з цього, ми не будемо спостерігати якогось сплеску чи про те, що для активістів настали 90-ті. Тим не менш, ця проблема існує.

відео дня

З іншого боку, це пов’язано з тим, що в Україні існує велика частка "сірих" схем ведення бізнесу. Зрозуміло, що активісти будуть завжди боротися з ними. З одного боку - вони можуть відстоювати законні вимоги, а з іншого - чиїсь приватні інтереси. Тому, скоріше за все, це і надалі продовжуватиметься до того часу, поки ці "сірі" схеми продовжуватимуть приносити величезні прибутки.

До того ж, на це впливає і напружена ситуація з карантином та коронавірусом, через що люди стикнулися з певними обмеженнями і хочуть виплеснути своє невдоволення. Адже карантин, як і ситуація до та після нього, також сприяють підвищенню злочинності. Бо паралельно з цим суспільству нав’язують думку, що насилля - це ефективних шлях до вирішення проблем.

читайте такожЗламаний ніс і вибиті зуби: у Дніпрі правозахисниця розповіла про жорстокий нападЩе одна проблема, яка вказує на те, що напади на активістів не припиняться - це, звичайно, рівень законослухняності громадян. Так чи інакше, ми маємо визнати, що закони в Україні діють вибірково - у нас є багато хороших законів, але вони застосовуються лише тоді, коли це вигідно тим чи іншим людям. Відповідно, коли закони почнуть діяти на всіх без винятку і коли кожну проблему можна буде вирішити у законний спосіб, тоді і можна буде говорити про реальне зменшення випадків нападів на активістів. Але поки що підстав для різких змін немає.

Тому подібні випадки суспільству доведеться спостерігати ще довго.

Богдан Петренко, політолог, конфліктолог, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти