Пристрасті за Північним потоком-2: навіщо Україна вирішила брати участь у сертифікації

20 жовтня 2021, 06:20
Нафтогаз своєю заявкою хоче показати, що його інтереси були порушені. Але на зупинку запуску труби це не вплине.
Північний потік-2
Нафтогаз братиме участь у сертифікації Північного потоку-2 / Reuters

Глава НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко повідомив, що компанія подала заявку на участь у процесі сертифікації оператора російського газопроводу Північний потік-2.

Процедура сертифікації передбачає надання документів на відповідність нормам, встановленим у країнах Європейського Союзу. Для подачі документів залучаються всі зацікавлені сторони - і Газпром, і компанія Nord Stream 2, і всі бажаючі взяти участь в процесі. До слова, точно так само, як і Нафтогаз, заявку подала і польська компанія PGNiG для того, щоб надати аргументи, які, на думку польської сторони, свідчать про невідповідність європейським нормам.

Але це не означає, що Нафтогаз братиме участь у сертифікації. Тому що сертифікація - це той самий судовий процес, в якому є адвокати та обвинувачі Північного потоку-2. І ця заявка - по суті, свідчення того, що в процесі порушені його інтереси і він хоче надати документи про те, як саме ці інтереси були порушені. Але вона ніяк не вплине на його зупинку, адже трубопровід вже добудований.

відео дня

Більш того, рішення про сертифікацію все одно буде приймати федеральний орган Німеччини - після цього відповідне рішення буде направлено до Єврокомісії на затвердження. Весь цей процес займе, щонайменше, ще п'ять місяців.

В даному випадку, Німеччина повинна підтвердити, що всі документи, які підготовлені оператором СП-2, не суперечать законодавству Німеччини та ЄС. Або ж будуть прийняті рішення про усунення невідповідностей.

читайте такожРосія шантажує Європу через СП-2: у Москві ставлять умову ФРН щодо сертифікації труби ГазпромуАле це не означає того, що в цей час газ не буде поставлятися в тестовому режимі. Тому що, крім процесу сертифікації, паралельно йде тестування трубопроводу на безпеку. А для цього потрібно перевірити, наскільки добре працює труба в різних режимах, які передбачають відмінні один від одного режими прокачування на різних потужностях. Тому труба вже заповнена газом і тепер будуть проводити пробні прокачування, через які не виключено, що до кінця року в такому режимі на територію Німеччини потрапить, щонайменше, п'ять з половиною мільярдів кубометрів газу.

А раз газ вже прокачаний, то чому б його не використовувати за призначенням?

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти