Технічна затримка: чому запуску Північного потоку-2 вже не завадити

17 листопада 2021, 08:09
Призупинення Німеччиною процесу сертифікації Північного потоку-2 - це технічне питання, яке буде вирішене в найближчі тижні, після чого процес продовжиться.
Північний потік-2
У Німеччині призупинили сертифікацію Північного потоку-2 / Reuters

У Федеральному мережевому агентстві ФР повідомили про призупинення процесу сертифікації компанії-оператора російського газопроводу Північний потік-2 до тих пір, поки структура власності побудованої труби не буде відповідати німецькому законодавству. Берлін вимагає, щоб Nord Stream 2 AG забезпечила на території Німеччини роботу компанії, яка повинна стати власником німецької ділянки трубопроводу Газпрому.

Звичайно, ніхто не буде підганяти власне законодавство під вимоги Третього енергетичного пакету. Оскільки РФ не ратифікувала ці норми і правила, то, відповідно, ніхто і не збирається нічого змінювати так, як того хочеться європейським чиновникам.

Тому, швидше за все, тут буде досягнутий якийсь компроміс між вимогами регулятора і бажаннями власників СП-2. У чому саме він буде полягати, поки сказати складно, але, ймовірно, він може проявитися в умовній передачі прав власності, формальній зміні структури акціонерів або уточненні ряду норм у статутних документах.

відео дня

Однак навряд чи втрясання юридичних моментів може затягнутися на тривалий термін (тим більше, що у федерального агентства є ще чотири місяці на те, щоб це здійснити). Це технічне питання, яке буде вирішене в найближчі тижні. Зрозуміло, що оформлення труби спочатку було здійснено так, як було вигідно Nord Stream 2.

Але цей випад ФРН анітрохи не затягне процес сертифікації - в Німеччині будуть орієнтуватися на відведений для неї термін, тому сертифікація буде завершена навесні наступного року, як це і передбачалося.

читайте такожУ Німеччині розповіли, коли "Північний потік-2" сертифікують і запустятьХоча дехто на цьому все ж заробить вже в найближчі тижні, тому що спотові ціни на газ в Європі вже скакнули до більш ніж 1000 доларів за 1000 кубометрів. І від цього програє українська промисловість, для якої знову підскочать ціни газ.

Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів науково-технічного центру Психея, експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, спеціально для Главреда.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти