Глухий кут Путіна: чому війна в Україні стала фатальною помилкою Росії

18 березня 2022, 17:41оновлено 30 березня 2022, 16:57
1913
Тепер замість грошей будуть санкції, причому регіональні еліти зрозуміють: від санкцій можна легко позбутися, зробивши Путіну ручкою.
Регіональні еліти розуміють, що від санкцій можна легко позбутися, зробивши Путіну ручкою
Із виходом з війни проблеми у Путіна аж ніяк не закінчаться, і закрутити гайки в Росії йому не вдасться / УНІАН

Не поділяю побоювань тих, хто вважає, що Путін, програвши війну, закриє Росію залізною завісою і встановить тоталітарну диктатуру. І не поділяю зовсім не тому, що сам я перебуваю за межами цієї країни.

Санкції, пані та панове, санкції!

Так, саме по собі різке падіння рівня життя (принаймні, в РФ) не обов'язково призводить до масових виступів – в 90-і ж не призвело. Російський парадокс: коли все погано – всі зайняті виживанням, їм не до виступів проти влади. А коли все добре – всі задоволені, і проти влади тим більше не виступають. Пасіться, мирні народи.

відео дня

Але є й інші фактори.

Так, на сторожі режиму стоїть потужний репресивний апарат. Цей апарат може працювати дуже ефективно – але, пардон, не безкоштовно. Де Путін візьме гроші на утримання цієї озброєної банди?

У минулі роки діяло правило "дали пістолет, і крутись як знаєш "– силовикам дозволяли "підробити", пресуючи бізнес. Але після того, як російська економіка посипеться – а сипатися вона вже почала – пресувати стане нікого.

Це ж відноситься і до промивання мізків. Пропагандистська машина добре діяла, поки в неї вбухували величезні гроші. А що вбухувати тепер?

читайте такожВійна вже програна Росією, і питання часу, коли Путін це визнає

Далі – регіональні барони. Я зараз не про Кадирова, який уже практично небіжчик. Досі його влада трималася на тому, що вся Чечня знала: де Рамзан, там гроші. А як тільки потік грошей припиниться, дуже багатьох жваво зацікавить питання: що у Рамзана всередині?

Йдеться про інших баронів. Що раніше тримало їх біля Путіна? Те саме, що і чеченців тримало біля Кадирова. Тепер замість грошей будуть санкції, причому регіональні еліти зрозуміють: від санкцій можна легко позбутися, зробивши Путіну ручкою.

читайте такожВійна в Україні: за яких умов божевільний вождь відступить

Ну і – last, but not least – ті хлопці, які пройшли Україну і залишилися живі, хоча і заробили травму на все життя. Але ж їх чимало, і до них, здається, починає доходити, як цинічно влада їх обдурила і використала. Зі зброєю вони поводитися вміють, бойовий досвід є. Вам розповідати, що являють собою розчаровані і озлоблені фронтовики?

Тож, думаю, із виходом із війни проблеми у Путіна аж ніяк не закінчаться, і закрутити гайки буде не так просто.

Ілля Федосєєв, блогер, журналіст

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти