Україна отримає ракети AIM-9: що потрібно знати

13 жовтня 2023, 19:10
У випадку з AIM-9 мова йде конкретно про mim-72A/M48 Chaparral.
Рамштайн, ракета AIM-9
Рамштайн / Колаж Главред, фото president.gov.ua, Вікіпедія

Як відомо, за підсумками Рамштайн-16 ми отримаємо ракети AIM-9.

AIM-9 - це ракети класу "повітря-повітря", які застосовуються авіацією в ближньому радіусі дії. І саме це наштовхнуло на думку, що дані ракети будуть застосовуватися в перспективі F-16, що було б логічно, або їх вдалося інтегрувати для Міг-29.

У нинішніх умовах ці ракети не стільки засіб боротьби з ворожою авіацією в повітрі, скільки засіб перехоплення дронів-камікадзе Shahed-131/136 і крилатих ракет, дозвукового типу, Х-101/555 і КРМБ "Калібр".

відео дня

Але Ллойд Остін зробив заяву, яка багатьох поставила в глухий кут. AIM-9 передаються для ППО. Для ППО? Авіаційна ракета?

Насправді нічого дивного і це звичайна практика, коли авіаційні ракети застосовуються в засобах ППО. А у випадку з AIM-9 мова йде конкретно про mim-72A/M48 Chaparral.

Дана система була прийнята на озброєння в 1969 році, але до 1997 повністю виведена зі складу армії США. У свою чергу, у США на озброєнні було 600 ПУ, з боєкомплектом понад 5 300 ракет.

Не здивуюся, якщо ці системи теж незабаром опиняться в Україні. І навіть не дивлячись на свою архаїчність, як засіб перехоплення вищезазначених цілей на відстанях до 5 км, вони цілком ефективні.

Хто такий Олександр Коваленко

Коваленко Олександр народився 15 грудня 1981 року в Одесі. Закінчив Одеську Академію зв'язку ім. Попова. З 2014 року бере активну участь у протидії агресії Росії проти України. Військово-політичний оглядач групи "Інформаційний опір". Провідний експерт Українського Центру дослідження проблем безпеки. Український політичний і економічний блогер під ніком "Злий одесит".

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти