Залякування від Росії: як Путін знову спробує переконати Лукашенка

12 липня 2022, 18:55
Армія Росії видихалася і тепер Кремль шукає способи відволікти росіян від поразок на фронті.
Путін, Лукашенко
Путін знову спробує умовити Лукашенка напасти на Україну / Reuters

15 Липня Держдума РФ збереться на позачергове засідання для вирішення "невідкладних питань". Що саме розглядатимуть депутати-до кінця не ясно. Однак стала з'являтися інформація, що в цей день можуть підписати договір про так звану союзну державу за участю Путіна, Лукашенка і Януковича.

Варто уточнити, що армія Росії видихалася – їй необхідна, як вони самі оголосили, "Оперативна пауза" для перегрупування своїх резервів, поповнення своїх систем і так далі.

У них, так би мовити, інша фаза – вони продовжують потихеньку наступати на Донбасі, по міліметру в день, але, в основному, обороняються в інших областях.

відео дня

Цю "паузу" їм треба заповнити політичною активністю, щоб відвернути свою публіку від військових труднощів. Тому вони намагатимуться створювати якісь політичні приводи для того, щоб демонструвати якесь просування вперед по відродженню радянської імперії.

Позачергові збори Держдуми скликано навмисне, щоб привернути більше уваги публіки для ажіотажу. Цілком можливо, що на ньому обговорять і союзну державу. Вже не знаю, яким чином в ньому може брати участь Янукович, тому що це буде зовсім сміховинно, але навіть союзна держава Росії і Білорусі деяким чином підтримає ідею для публіки, що у них все йде добре.

З іншого боку, це як би посилить позиції Росії щодо втягування Білорусі у війну безпосередньо на території України. Імовірність втягування Лукашенка у війну вельми велика, але для початку потрібно дійти хоча б до спроби – перейти кордон. Хоча і без цього білоруси давно беруть участь у війні, адже Білорусь надала свою територію для Росії. За всіма міжнародними нормами це вже участь у війні і в Білорусі це прекрасно розуміють - той же Лукашенко прекрасно знає, що він, з точки зору суду в Гаазі, повноцінний учасник війни.

Інше питання - коли її втягнуть, але навіть якщо це станеться, ефекту на хід військових дій це не зробить.

читайте такожШтани Кремля скоро лопнуть, або Чому перелом у війні не за горамиТакож 15 липня варіанти по оголошенню мобілізації в Росії або чогось в цьому дусі малоймовірні, оскільки не проведена ще пропагандистська кампанія. Не на Думу будуть звалювати це рішення, оскільки вона не авторитетна в російському суспільстві - це буде піднімати обурення. Але якщо це проголосить Путін, до якого як до культової особистості довіра в російському суспільстві все ще існують, то тут проблем я не бачу.

Але так чи інакше, обробки під це громадської думки поки немає – як мінімум, для цього там повинні бути пісні про те, що "на нас нападає НАТО" і ми не можемо воювати з ним без мобілізації. З Україною, мовляв, можемо, але не з НАТО.

Крім того, може бути заявлена нова зовнішньополітична стратегія - так звана стратегія обложеної фортеці. Тобто ті, хто не з нами – вороги, і їх будемо обмежувати в енергоресурсах і вести проти них всякі види боротьби.

Але насправді очікування якихось речей що всередині Росії, що зовні часто виявляються завищеними і нічого, кардинально змінює ситуацію, ми, ймовірно, не побачимо і не почуємо.

Олександр Кочетков, політичний аналітик, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти