Навіщо киян лякають проїздом у транспорті по 20 гривень

17 листопада 2021, 20:00
Для метро адекватний тариф для проїзду - 5 гривень. Саме такою має бути стартова ціна, а далі все має залежати від кілометрів.
карантин, транспорт
За збитки метро теж доведеться платити пасажирам / УНІАН

Днями Київська міська державна адміністрація шокувала різким подорожчанням проїзду в громадському транспорті столиці до 20 гривень.

Швидше за все, таким високим тарифом залякують, щоб усі погодилися на тариф у 15 гривень. Хоча і той, і інший тариф необгрунтований. Адже замість того, щоб вирішувати внутрішні проблеми комунальних транспортних підприємств - провести оптимізацію, розібратися з економікою існуючого рухомого складу парку, все вирішили перекласти на пасажирів.

Близько 40% великих автобусів зараз стоїть під парканом, тому що або немає запчастин, або ще чогось. А це-чи не половина всього автопарку Київпастрансу. Розбиратися з цим теж ніхто не хоче, адже як тільки автобуси почнуть списувати, цим зацікавиться прокуратура з огляду на те, що не у всіх з них ще вичерпався ресурс. З тролейбусами і трамваями історія схожа - їх катастрофічно не вистачає.

відео дня

Про метро теж нема чого говорити. Адже при всій його збитковості показовою виглядає історія з передачею реклами в метро якомусь комунальному підприємству. Бо метро формує пасажиропотік, а прибуток за це отримує окреме підприємство, яке до метрополітену не належить. Тому за збитки метро теж доведеться платити пасажирам.

читайте такожПроїзд у Києві до 20 гривень підвищувати не будуть - Кличко
У зв'язку з цим можна згадати і минуле підвищення вартості проїзду до 8 гривень, коли міська влада обіцяла купити нові вагони в метро, сотні автобусів тощо, проте вже через півроку їм довелося скромно зізнатися в тому, що вони не впоралися із закупівлею і тому змушені брати багатомільйонні кредити у ЄБРР.

Для метро адекватний тариф для проїзду - 5 гривень. Саме такою має бути стартова ціна, а далі все має залежати від кілометрів, які проїжджає людина - як, наприклад, у Лондоні. Адже світовими практиками вже давно доведено, що якщо метро довше 40 кілометрів (у Києві - 60 кілометрів), то фіксований тариф себе не виправдовує. Тому що буває, що пасажирам потрібно їздити з одного кінця в інший і платити тариф або стільки ж всього за кілька зупинок.

Але в Україні за таким принципом робити не хочуть, тому що тоді доведеться реально показувати куди всі ці гроші йдуть.

В'ячеслав Коновалов, експерт громадської кампанії "Євро-патруль", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти