Війна з Росією надовго: чому Україні рано розслаблятися

25 березня 2022, 20:55оновлено 30 березня 2022, 17:00
Росії кров з носу потрібен серйозний результат, і у неї достатньо ресурсів, щоб продовжувати завдавати ударів по Україні.
Радіти в очікуванні, що орки ось-ось побіжать і почнуть бригадами переходити на нашу сторону-значить недооцінювати Росію і переоцінювати наші можливості
Україні ще рано розслаблятися, бо у Росії ще є сили, і вона найближчим часом намагатиметься задіяти їх / Макс Левін

Коли почалася Друга Карабахська війна, я уважно стежив за телеграм-каналами обох сторін і ЗМІ. Через певний час, десь день на 25-30-й, я відписався від практично всіх вірменських каналів, тому що там ішов такий потік пропаганди, що ставало очевидним, що неможливо зрозуміти, що реально відбувається. Вірмени постійно себе переконували в божевільних перемогах, тоді як побіжний погляд на карти і читання зведень, де йдуть бої, переконували в зворотному. От і Україні важливо не повторити цю помилку.

Радісні крики "Чорнобаївка 10:0" бадьорять, але легко повторити помилку вірмен, впавши в нестримну екзальтацію з приводу наших перемог. Перед цим вже була помилка Зеленського і його команди, які вірили, що "Велике будівництво" вирішить купу проблем. Тому з фокусу пріоритетів пішла Росія, яка готувалася до нового витка агресії.

Сьогодні багато хто розслабився і вже почав будувати плани, як повернуться до Києва або щось таке. Не розслабляйтеся. Це все надовго, і українцям потрібно звикнути жити в логіці довгої війни. Я детально це пояснював у текстах "Туман війни: яких помилок потрібно уникнути Україні в третій світовій війні" і "Чому Путін завдасть ядерний тактичний удар по Україні. Послання українцям - останнім вільним людям на Землі".

відео дня

читайте такожРосія звихнулася надовго: чому Європі не уникнути участі в третій світовій

Зараз потрібно менше дивитися на Чорнобаївку, а більше – на райони Ізюма і Волновахи, а також Маріуполь, який, стікаючи кров'ю, тримає навколо себе угруповання ворожих військ. Саме там формується ситуація, яка значною мірою визначить і подальший хід війни, і хід переговорів із Росією. Міноборони РФ зробило заяву про те, що зараз зосередиться на виведенні окупаційних військ на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Росії кров з носу потрібен серйозний результат, і вона має достатньо ресурсів, щоб продовжувати завдавати ударів по Україні.

Про це ж говорив бригадний генерал, заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич.

"Чи є у противника сили? Звичайно, є. Всі ці гучні заяви про те, що у них закінчуються ракети – за інтенсивністю обстрілів ми спостерігаємо, що все не так. Противник активно веде вогонь, особливо по військовій інфраструктурі, по наших військових об'єктах", – сказав Грузевич на брифінгу в українському медіа-центрі в Києві в п'ятницю.

читайте такожНедовго сміялися Російські Іскандери: чому РФ не вдасться поповнити запаси ракет, що закінчилися

Він також зазначив, що у ЗСУ є інформація, що Росія проводить мобілізацію в Дагестані, підтягує свіжі сили.

"Але ви ж розумієте, щоб вони опинилися під Києвом, треба час. По повітрю ці сили не з'являться. Сили у нього ще є, повірте мені, і він найближчим часом буде намагатися задіяти їх", – додав Грузевич.

читайте такожЧому війна з Україною для Росії в будь-якому випадку закінчиться катастрофою

Тому в Україні і еліті, і суспільству вкрай важливо зберегти адекватність сприйняття обстановки. Оцінка тих чи інших дій ЗСУ, виходячи з розуміння ситуації в інформаційній бульбашці, небезпечна серйозними проблемами. Радіти в очікуванні, що орки от-от побіжать і почнуть бригадами переходити на нашу сторону – значить недооцінювати Росію і переоцінювати наші можливості.

Вірменія в 2020 році чітко показала, чим закінчується війна, яка ведеться за правилами власної інформаційної бульбашки.

Юрій Романенко, керівник політичних програм Українського інституту майбутнього

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти